Kapusta pekińska z porem i ogórkami – doskonały dodatek do mięsa

Bardzo lubię przygotowaną w ten sposób kapustę pekińską.

Przede wszystkim już sama kapusta pekińska z dodatkiem ogórka bardzo mi smakuje, a tutaj mamy zarówno świeży jak i konserwowy. Por dodatkowo zaostrza całość, a zielona cebulka podtrzymuje zieloną kolorystykę. Niewielka ilość majonezu sprawia, że surówka jest nawilżona i zespolona, ale nie pływa w majonezie czy śmietanie. Do tego sól, pieprz i zioła prowansalskie. Musicie koniecznie wypróbować:)

Bardzo polecam.

  • 1 średniej wielkości kapusta pekińska
  • 1 ogórek zielony, tzw wąż
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 1 por
  • 1 pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Oczyszczoną kapustę drobno kroimy.

Umytego ogórka zielonego oraz ogórki konserwowe kroimy na paseczki.

Por kroimy na półplasterki. Lekko solimy, przelewamy na sicie wrzącą wodą.

Zieloną cebulkę drobno siekamy.

Wszystkie składniki łączmy w misce. Dodajemy majonez, doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.

Wiosenne przepisy s.Anastazji