Makaron z pesto z rukoli, pomidorkami koktajlowymi i pieczonym kurczakiem

Spaghetti otulone pesto z rukoli podane w towarzystwie koktajlowych pomidorków oraz pieczonego kurczaka to moja propozycja na dzisiejszy obiad.

  • 300-400 g makaronu spaghetti
  • 3 małe pojedyncze piersi kurczaka
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 3-4 garści rukoli
  • około 40 g pistacji
  • 80-90 ml oliwy
  • 2-3 łyżki parmezanu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • mielona papryka słodka i ostra
  • mielony imbir
  • sól, pieprz

 

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oprószamy z obu stron solą, pieprzem, dużą ilością słodkiej i trochę mniejszą ilością ostrej papryki, a także szczyptą mielonego imbiru. Skrapiamy niewielką ilością oleju, dokładnie nacieramy mięso przyprawami i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie obsmażamy piersi na rozgrzanym oleju, aż do ładnego zezłocenia. Obsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką i przykryte wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 minut (podany czas jest orientacyjny – wiele zależy od wielkości piersi jak również od stopnia wcześniejszego podsmażenia).

Umytą rukolę, oliwę, parmezan, obrane ząbki czosnku oraz pistacje umieszczamy w misie rozdrabniacza – miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Makaron gotujemy na al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy.

Przygotowane pesto mieszamy z lekko przestudzonym makaronem.

Upieczone piersi kroimy na cienkie plasterki. Pomidorki kroimy na pół. Podajemy z makaronem. Wierzch dodatkowo możemy posypać świeżą rukolą i niewielką ilością parmezanu.