Wiosenna sałatka obiadowa

Bardzo lubię tak przygotowaną sałatę i myślę, że i Wy ją polubicie…  Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy sałata (u mnie lodowa, ale zwykła,masłowa też się nada), ogórek, rzodkiewki i sos jogurtowy. Szybko, prosto i pysznie.

Polecam jako dodatek do obiadu.

  • 1 główka sałaty
  • pęczek rzodkiewek
  • 1-2 zielone ogórki
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól, pieprz, cukier

Ogórka myjemy, a następnie trzemy na dużych oczkach tarki. Przekładamy na sito, solimy i na chwilę odstawiamy. Po czasie odciskamy z ogórków wodę.

Liście sałaty myjemy, osuszamy, a następnie dzielimy na mniejsze części. Wkładamy do miski.

Rzodkiewki myjemy, odcinamy ogonki, a następnie trzemy na dużych oczkach tarki.

Jogurt łączymy z majonezem. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem oraz większą szczyptą cukru.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Podajemy od razu po przygotowaniu.