Wiosenna sałatka obiadowa

Bardzo lubię tak przygotowaną sałatę i myślę, że i Wy ją polubicie…  Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy sałata (u mnie lodowa, ale zwykła,masłowa też się nada), ogórek, rzodkiewki i sos jogurtowy. Szybko, prosto i pysznie.

Polecam jako dodatek do obiadu.

  • 1 główka sałaty
  • pęczek rzodkiewek
  • 1-2 zielone ogórki
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól, pieprz, cukier

Ogórka myjemy, a następnie trzemy na dużych oczkach tarki. Przekładamy na sito, solimy i na chwilę odstawiamy. Po czasie odciskamy z ogórków wodę.

Liście sałaty myjemy, osuszamy, a następnie dzielimy na mniejsze części. Wkładamy do miski.

Rzodkiewki myjemy, odcinamy ogonki, a następnie trzemy na dużych oczkach tarki.

Jogurt łączymy z majonezem. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem oraz większą szczyptą cukru.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Podajemy od razu po przygotowaniu.

14 myśli do „Wiosenna sałatka obiadowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.