Filet z kurczaka w sosie porowym

Kawałki kurczaka w śmietanowo-porowym sosie. Do tego niespodzianka w postaci suszonej śliwki oraz ugotowany na sypko ryż. Danie szybkie do wykonania, kremowe, delikatne i bardzo smaczne. Polecam:)

  • 3-4 pojedyncze piersi kurczaka
  • 1/4 szkl. oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżeczki musztardy
  • tymianek (u mnie zarówno suszony jak i świeży)
  • 3 pory
  • 350 ml kremówki (lub więcej jeśli pory są duże)
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • kilka suszonych śliwek

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na cienkie paseczki.

Olej  łączymy z miodem oraz musztardą. Dokładnie i energicznie mieszamy, aż do utworzenia się sosu o gładkiej, kremowej konsystencji. Powstałą marynatę doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną suszonego tymianku. Marynatę łączymy z mięsem, mieszamy i odkładamy do lodówki na około 30 minut.

Oczyszczone pory kroimy w niezbyt cienkie ukośne plasterki. Podsmażamy je w rondelku na rozgrzanych 2 łyżkach masła, często mieszamy. Po kilku minutach dolewamy śmietanę kremówkę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusimy do czasu, aż sos dość mocno się zredukuje. Pod koniec dodajemy pokrojone na cząstki suszone śliwki, oraz kilka gałązek posiekanego tymianku.

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, podsmażamy zamarynowane mięso.

Sos łączymy z usmażonymi paseczkami kurczaka. Podajemy z ryżem.

Uwagi: Jeśli ktoś nie lubi mięsa z posmakiem musztardy, można kurczaka w całości zamarynować w przyprawie do gyrosa. Ja zazwyczaj przygotowując to danie dzielę mięso na dwie nierówne części i większą część marynuję jak w przepisie, a  paseczki z mniej więcej jednej piersi posypuję przyprawą do gyrosa. Smażę jednocześnie. Taka opcja odpowiada mi najbardziej:)

Śmietany dodajemy tyle, by pokryła ona pory. W razie gdyby sos zbyt mocno się redukował można dolać jeszcze trochę śmietany.