Serniczek z galaretką na murzynkowym cieście

Zapraszam Was na pyszne ciasto! Jest to połączenie kakaowego, wilgotnego spodu, słodkiej sernikowej masy na zimno oraz galaretki i owoców.

Spód murzynkowy nie tylko świetnie smakuje, ale też daje okazję do wspólnej zabawy w pieczenie. Dużo tutaj mieszania, które dzieci uwielbiają, a do którego można je zachęcać.

Sprawdzanie czy masa jest smaczna, czy dostatecznie ostygła, w końcu mieszanie jej z żółtkami, a następnie z mąką daje dziecku ogrom przeświadczenia, że ciasto to zostało zrobione przez niego.

Mój Maluch uwielbia mieszać, czy zagniatać ciasta, dlatego kiedy tylko mogę mu na to pozwolić, robię to z przyjemnością:) Takie chwile na pewno bardzo zbliżają, wzmacniają więź, budują poczucie wartości oraz zaszczepiają zamiłowanie do pieczenia/gotowania, a przy tym wszystkim są jeszcze świetną zabawą:)

Samo ciasto, choć nie jest skomplikowane, z pewnością warto rozłożyć sobie na dwa/trzy dni – zwłaszcza jeśli dysponujemy tylko jedną tortownicą;)

Czas oczekiwania na stężenie galaretki oraz przygotowanie i przestudzenie ciasta są najbardziej czasochłonnym zajęciem. Za to masa serowa jest błyskawiczna do zrobienia – miksujemy jedynie twaróg ze słodkim mlekiem skondensowanym, a następnie usztywniamy to żelatyną.

Pozostaje jeszcze schłodzić ciasto w lodówce, a następnie udekorować świeżymi truskawkami. Ufam jednak, że rozłożenie takiego ciasta w czasie nie zniechęci Was i spróbujecie przygotować je u siebie w domu.

Samo ciasto nie jest zbyt lekkie (choć świeżości nadają tu owoce i warstwa galaretki), powiedziałabym,że jest dość sycące, ale przede wszystkim jest bardzo smaczne. Zróbcie je dla swoich bliskich, a najlepiej zróbcie je ze swoimi bliskimi;)

Ciasto:

  • 120 g margaryny Palma
  • 90 g drobnego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/5 szkl. mleka
  • 3-4 średniej wielkości jajka
  • 80 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 700 g twarogu sernikowego (dobrej jakości, najlepiej gęstego)
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (troszkę zostawiłam na dnie)
  • 2 łyżki żelatyny

Dodatkowo:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • truskawki do dekoracji

Margarynę wkładamy do rondelka. Dodajemy cukier, mleko oraz kakao i podgrzewamy na niewielkim ogniu aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Do letniej masy kakaowej dodajemy żółtka, mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy do połączenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszając łączymy je z masą kakaową (najlepiej w 2 turach).

Ciasto przelewamy do tortownicy (o śr. 24 cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw suchego patyczka przez około 25-30 minut. Studzimy.

Galaretkę rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie galaretkę wlewamy do tortownicy (24 cm) wyłożonej dokładnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki aż całkowicie stężeje.

Żelatynę zalewamy mniej więcej 1/3 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, tylko do rozpuszczenia.

Twaróg miksujemy z mlekiem skondensowanym aż do połączenia. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy łyżkę masy serowej, energicznie mieszamy, a następnie tak zaprawioną żelatynę dodajemy do reszty masy. Ponownie krótko miksujemy (masa powinna dość szybko stężeć).

Ciasto czekoladowe smarujemy połową masy serowej. Ostrożnie wykładamy na nią stężałą galaretkę. Przykrywamy resztą masy. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin.

Przed podaniem dekorujemy świeżymy truskawkami.


Palma - zróbmy coś dobrego


Święta tuż tuż! Może zainteresuje Cię przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim?