Sałatka z wędzonym twarogiem

Z każdym dniem robi się coraz cieplej, w związku z czym coraz częściej mam ochotę zjeść na obiad czy kolację różne sałatki.

Zdecydowanie lubię połączenie pomidorów i sałaty lodowej. Do tego marchewka i sos koperkowy. Żeby zaś sałatka była ciut bardziej sycąca, jest też i wędzony twaróg, który bardzo fajnie się tutaj sprawdził.

Sałatka wyszła bardzo dobra, miała wyrazisty smak, a jednocześnie była całkiem sycąca – czyli dokładnie taka o jaką nam chodziło.

  • 1 sałata (u mnie lodowa, ale sprawdzi się też strzępiasta, masłowa czy rzymska)
  • 3 pomidory
  • 1 marchewka
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 op. wędzonego twarogu
  • 1 op. sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego (lub innego, ulubionego)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy

Umytą sałatę dzielimy na mniejsze części. Wkładamy do salaterki.

Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż. Przelewamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki i kroimy na ósemki.

Obraną marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki lub za pomocą maszynki do jullienne na krótkie słupki.

Koperek drobno siekamy.

Sos sałatkowy przygotowujemy wg instrukcji zamieszczonej na opakowaniu: przesypujemy do szklanki, wlewamy 2 łyżki wody oraz 1 łyżkę soku z cytryny, mieszamy. Dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek i jeszcze raz mieszamy.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy pokruszony wędzony twaróg. Polewamy sosem sałatkowym (u mnie 1/2 sosu).

Podajemy od razu po przygotowaniu.

Jeśli sałatkę podajemy na kolację, świetnie sprawdzi się w towarzystwie kromki świeżego pieczywa lub bagietki. Myślę, że mogłaby też być fajnym dodatkiem do mięs z grilla.

10 myśli do „Sałatka z wędzonym twarogiem”

  1. Wygląda fajnie, lubię sałatki z twarogami. Tylko ten sos, z opakowania… Łatwiej i zdrowiej zrobić samemu bez sztucznych dodatków. Pozdrawiam 😉

    1. To jedyny raz kiedy opublikowałam sałatkę z dodatkiem takiego sosu… wiedziałam, że ktoś zwróci w końcu na to uwagę;) Pozdrawiam:)

      1. Mogę podpowiedzieć co ja robię, żeby uzyskać intensywny koperkowy sos. Do najprostszej mieszanki, czyli wody, oliwy i soku z cytryny lub octu jabłkowego dodaję, i tu uwaga 🙂 …, koperku przeciśniętego przez praskę do czosnku. Koncentrat smaku koperku nie do porównania z gotowym sosem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.