Kostka orzechowa

Bardzo smaczne ciasto, które szczególnie mojemu M. przypadło do gustu. Początkowo miałam obawy co do masy, gdyż dawno już nie robiłam takiej na bazie masła i miałam wrażenie, że jest ono dosyć mocno wyczuwalne. Jak to jednak z takimi masami bywa na następny i jeszcze kolejny dzień smakowało dużo lepiej;)

Jeśli szukacie ciasta na jakąś uroczystość, to myślę, że fajnie się spisze, bo jest smaczne i wygląda niebanalnie. Należy jednak pamiętać, by przygotować go dzień wcześniej.

Ciasto:

  • 7 białek
  • 7 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 150 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem cytrynowy:

  • 7 żółtek
  • 7 łyżek cukru
  • 2 kisiele cytrynowe
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła

Masa śmietanowa:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 3-4 łyżki nutelli
  • 3/4 szkl. mleka
  • ok 100 g herbatników kakaowych
  • kakao do oprószenia
  • kilkanaście orzechów laskowych

Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodajemy po 1 łyżce cukru i ubijamy dalej. Do ubitej piany przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia  oraz dodajemy mielone orzechy. Wszystko delikatnie łączymy za pomocą szpatułki.

Ciasto przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 15-20 minut (następnie pozostawiamy do lekkiego przestudzenia w uchylonym piekarniku).

Ostudzone ciasto smarujemy nutellą. Następnie wykładamy obok siebie kakaowe herbatniki. Za pomocą pędzelka nasączamy je delikatnie mlekiem.

W garnuszku miksujemy żółtka, 1 szklankę mleka oraz proszek kisielowy. Pozostałe mleko przelewamy do większego rondelka i razem z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną mieszankę z kisielu, mleka i żółtek i stale mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Odkładamy do przestudzenia.

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimną masę. Przygotowany w ten sposób krem rozprowadzamy na nasączonych herbatnikach.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy krótko na małym ogniu, tylko do rozpuszczenia.

Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Niewielką ilość śmietany łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Gdy ładnie się połączy, dodajemy do reszty śmietany i miksujemy jeszcze chwilę.

Bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao oraz podprażonymi, posiekanymi orzechami laskowymi.

Źródło

23 myśli do „Kostka orzechowa”

  1. Tak naprawdę to nie lubię i nigdy nie lubiłam mas na bazie margaryny/masła – w smaku dla mnie zbyt tłuste i tak jakby ciężkie ale nie wątpie, że i takie mogą być smacznie. Kiedy spojrzałam na miniatrukę Twojej kostki i zobaczyłam masę białą skojarzyło mi się z twarożkiem 😉 Podoba mi się ta wkładka z herbatników i nutelli – kiedys robiłam podobne tylko z masłem orzechowym. Tutaj z kakaowymi herbatnikami (lub takimi czarnymi (blacky) komponowałoby się idealnie i jeszcze ten krem cytrynowy… Ale i Twoja wersja wygląda przepysznie, niczym z wystawy 🙂

    1. Dziękuję:) Takie masy na początku faktycznie mają mocno maślany smak, ale już na drugi/trzeci dzień smakują bardzo dobrze;)
      Ps. Mój Synek został fanem masła orzechowego;)

      1. Kupiłaś masło orzechowe? Przyznam, że trochę mnie zaskoczyłaś 🙂 Ale to prawdziwe masło – 100% orzeszków w jakiej postaci je polubił? Dodatek do ciasta, z bananem, tosty z dżemem? xD Strzelam, że z czymś na słodko 😀

        1. Nawet nie wiem kto kupił, ale znalazłam w szafce i postanowiłam wykorzystać do pralinek:P to co zostało Młody zjadł po prostu na chlebie;) Potem musiałam dokupić jeszcze jedno, bo tak mu zasmakowało (nawet sobie na dzien dziecka zażyczył;) Oczywiście nie znam się na tym (mi ono nie smakuje), wzięłam jakie było w sklepie… które polecasz? Primavika czy coś takiego?
          Ps. Tosty z dżemem… i masłem orzechowym? ale tak rozsmarowane jedno na drugim? Da się?:P

          1. Primavika Primavice nie równa. Jeśli Primavika to Active 100% orzeszków (nie wiem jakie masło kupiłaś i jakie masło jadł Twój synek, czy był tam cukier, czy nie). Patrz na skład aby było 100% orzeszków i nic więcej 🙂 Masła Terra Sana są bardzo smaczne – szkoda, że nie mogę kupić ich u siebie stacjonarnie ;/
            PS Sama nie jadłam ale jedzą – najpierw masło a na to dżem xD Albo masło orzechowe+banan na kanapce 🙂

          2. Dzięki:)
            Jadłam naleśniki z masłem orzechowym/nutellą i bananem – fajne to to było:) ale tostów sobie nie wyobrażam. Może spróbuję kiedyś;)

          3. Nie ma za co. Nie pamiętasz jakie masło znalazłaś w szafce i czy miało dodatek cukru? 😉
            Jak nie tost to zwykła kanapka np. bułeczka 🙂
            A kanapka z bananem? xD

          4. Myślę, że mogło mieć cukier… raczej to nie było masło najlepszej jakości:P
            Z bananem to raczej nie, bo Młody za nimi nie przepada. A ja… ja tak z tym masłem ostrożnie, delikatnie… nie za dużo, nie za często;) poza tym kanapka z bananem? E-ee;) przynajmniej jeszcze nie teraz;)

          5. Dla mnie to już krem a nie masło 😉 Warto spróbować tego naturalnego 🙂
            Jak nie banan to truskawki bo tak też jedzą a bułkę z bananem podobno jadł Malysz 😀

          6. Elvis chyba też jadł coś nietypowego z masłem orzechowym?? Ale nie pamietam dokładnie co:p

          7. Tosty (na maśle) z masłem orzechowym, bananem i wędzonym bekonem 🙂

  2. Masz rację, Ewciu, to ciasto wygląda niebanalnie. Prezentuje się wspaniale. Do ciasta na bazie białek zamiast włoskich, które są dla nie bez smaku, dodałabym orzechy laskowe (uwielbiam):)

    1. W sumie masz rację: jest nutella, jest dekoracja z prażonych orzechów laskowych, więc i mielone laskowe lepiej by się spisały w cieście:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.