Sałatka z jajek, pomidorów, mozzarelli i czerwonej cebuli

Prosty i dość szybki pomysł na smaczną kolację. Nawet mój Maluch zjadł ją z przyjemnością;)

Składniki bardzo proste, fajnie się ze sobą komponujące. Można powiedzieć, że to taka trochę wzbogacona wersja sałatki caprese;)

  • 2-3 dojrzałe pomidory malinowe
  • 4 jajka
  • 1 op. mozzarelli w zalewie xl
  • 1-2 czerwone cebule
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 8 listków czosnku niedźwiedziego
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki parmezanu
  • szczypta suszonej bazylii
  • sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na plasterki.

Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy je na sicie wrzącą wodą, a po chwili zdejmujemy skórkę. Kroimy na plasterki.

Cebulę oraz osączoną z zalewy mozzarellę kroimy na plasterki.

Czosnek niedźwiedzi wkładamy do rozdrabniacza i miksujemy wraz z olejem i parmezanem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli Waszym zdaniem sos wyjdzie za gęsty, można dodać jeszcze trochę oleju czy oliwy.

Szczypiorek drobno siekamy.

Na półmisku naprzemiennie rozkładamy plasterki pomidora, cebuli, jajka oraz mozzarelli. Oprószamy całość solą oraz niewielką ilością pieprzu i suszonej bazylii. Posypujemy szczypiorkiem. W kilku miejscach rozkładamy przygotowany sos.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

Źródło


Polecam również mój przepis na sałatkę z szynką, serem i brzoskwiniami.