Zupa z białej kapusty a’la słodki kapuśniaczek

Choć kapuśniak w moim domu nie był podawany od ładnych kilkunastu lat, zachciało mi się właśnie jego.

Pewna przemiła osoba poinformowała  mnie, że kapuśniak może być zarówno z kapusty białej, jak i z kiszonej, przy czym ten przygotowany ze słodkiej kapusty dodatkowo zawiera koncentrat pomidorowy.  U mnie zupa bez koncentratu, ot taka zwykła kapuściana;)

Boczek miałam dość chudy, nie było za bardzo z niego co się wytopić i szczerze mówiąc zapomniałam też oprószyć go mąką;) ale i bez tego wyszło świetnie.

Ja osobiście swoją zachciankę spełniłam i czuję zadowolenie:) A Wy? Skusicie się?;)

  • nieco ponad 1/2 główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek chudego wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 l bulionu
  • 2-3 ziemniaki
  • listek laurowy
  • 1 płaska łyżka mąki
  • pęczek koperku
  • ocet
  • opcjonalnie przyprawa w płynie
  • sól, pieprz, cukier

Oczyszczoną, pozbawioną wierzchnich liści kapustę szatkujemy.

Seler oraz pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze części.

Obraną marchewkę kroimy w kostkę.

Boczek kroimy na paseczki.

Cebulę drobno siekamy.

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę oraz włoszczyznę i smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy kapustę, smażymy jeszcze 2-3 minuty, po czym wlewamy bulion. Dodajemy listek laurowy. Gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem, przez około 20 minut.

Obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy dalej, aż wszystkie warzywa zmiękną (około 25 minut).

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek. Gdy się zrumieni oprószamy go niewielką ilość mąki i energicznie mieszamy. Dodajemy do zupy.

Koperek drobno siekamy. Dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz niewielką ilością octu i przyprawy w płynie.