Tuńczyk w kokardkach czyli makaronowa sałatka z tuńczykiem

Taką makaronową sałatkę z tuńczykiem, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami zaplanowałam sobie na dzień, gdy późno wrócimy do domu i nie będzie już sił ani ochoty na długie stanie przy piecu.

Poza tym, że makaron musi ostygnąć zanim dodamy do niego majonez, sałatkę robi się bardzo szybko.

Jak to z makaronowymi sałatkami bywa, jest ona bardzo sycąca. Dodatek tuńczyka daje przyjemny efekt smakowy, zaś pomidorki nadają całości pewnej lekkości i świeżości.

Gdy skończyłam przygotowanie sałatki i spojrzałam na nią, byłam nią lekko zawiedziona (sam efekt wizualny nie jest powalający). Na szczęście w smaku bardzo nam odpowiadała:) Szczególnie przypadła do gustu mojemu M:)

  • 350 g makaronu kokardki
  • słoiczek (300g) tuńczyka w oleju (ewentualnie 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym)
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • kilka zielonych oliwek, pokrojonych w krążki
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • szczypta oregano

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy i przekładamy do miski (możemy skropić makaron niewielką ilością oliwy z oliwek i lekko zamieszać).

Osączonego tuńczyka dzielimy na kawałki (jeśli wybierzecie tuńczyka w puszce należy go lekko rozdrobnić widelcem). Dodajemy do makaronu.

Umyte pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

Majonez mieszamy z sokiem z cytryny. Doprawiamy szczyptą oregano oraz solą i pieprzem do smaku.

Wszystkie składniki sałatki mieszamy.

 


Polecam również mój przepis na miętową piankę straciatella z borówkami