Sałatka a’la sos tatarski

Sałatka, którą kiedyś podpatrzyłam u mojej cioci. Tym razem zrobiłam z nieco innym sosem, ale taki zwyczajny: majonez + kwaśna śmietana + odrobina soku z cytryny oraz szczypta soli i pieprzu (a więc z pominięciem musztardy i żółtek jaja) smakuje nawet lepiej.

  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • ogórki konserwowe (u mnie mniej więcej cały słoiczek, ale można dać mniej, wg upodobań)
  • 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek
  • 3-4 całe papryki marynowane
  • 7 jajek
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier
  • kiełki (u mnie kiełki brokuła)

Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy.

Z dwóch jajek wyciągamy żółtka. Ucieramy je na drobnych oczkach tarki. Następnie dodajemy musztardę, ocet oraz majonez ze śmietaną. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru do smaku. Schładzamy w lodówce.

Pieczarki, korniszony oraz papryki kroimy w drobną kostkę. Przekładamy na sito i odstawiamy na około pół godziny. Po osączeniu przekładamy do miski. Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę oraz groszek.

Dwa/trzy jajka kroimy na ćwiartki, odkładamy. Pozostałe jajka oraz białka z dwóch jajek (te, które zostały) kroimy w kostkę, mieszamy w misce z pozostałymi składnikami.

Całość zalewamy sosem, mieszamy. Przekładamy do salaterki. Wierzch dekorujemy kiełkami oraz ćwiartkami jajek.