Sałatka a’la sos tatarski

Sałatka, którą kiedyś podpatrzyłam u mojej cioci. Tym razem zrobiłam z nieco innym sosem, ale taki zwyczajny: majonez + kwaśna śmietana + odrobina soku z cytryny oraz szczypta soli i pieprzu (a więc z pominięciem musztardy i żółtek jaja) smakuje nawet lepiej.

  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • ogórki konserwowe (u mnie mniej więcej cały słoiczek, ale można dać mniej, wg upodobań)
  • 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek
  • 3-4 całe papryki marynowane
  • 7 jajek
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier
  • kiełki (u mnie kiełki brokuła)

Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy.

Z dwóch jajek wyciągamy żółtka. Ucieramy je na drobnych oczkach tarki. Następnie dodajemy musztardę, ocet oraz majonez ze śmietaną. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru do smaku. Schładzamy w lodówce.

Pieczarki, korniszony oraz papryki kroimy w drobną kostkę. Przekładamy na sito i odstawiamy na około pół godziny. Po osączeniu przekładamy do miski. Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę oraz groszek.

Dwa/trzy jajka kroimy na ćwiartki, odkładamy. Pozostałe jajka oraz białka z dwóch jajek (te, które zostały) kroimy w kostkę, mieszamy w misce z pozostałymi składnikami.

Całość zalewamy sosem, mieszamy. Przekładamy do salaterki. Wierzch dekorujemy kiełkami oraz ćwiartkami jajek.

Jeżeli podoba Ci sie mój blog, zachęcam rownież do śledzenia mojego profilu na Instagramie oraz Facebooku