Ciasto „Ptasie Mleczko”

Bardzo przyjemne w smaku ciasto. Lekkie. Słodkie. Proste do przygotowania. Z doskonałą polewą, którą wykorzystam też do innych wypieków. Jedynie biszkopt przygotowany z dodatkiem budyniu w proszku nie przekonuje mnie w 100%. Wyszedł smaczny, aczkolwiek trochę mi się kruszył. Następnym razem spróbuję wykonać zwykły biszkopt z dodatkiem kakao.

Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Masa:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 4 serki homogenizowane waniliowe (po 150g)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 galaretki cytrynowe

Polewa:

  • 1/2 kostki masła
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szkl. wrzątku

Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy po 1 żółtku oraz cienkim strumieniem wlewamy olej, ubijamy jeszcze chwilę. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Produkty sypkie łączymy z masą jajeczną delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto wylewamy na blaszkę (21×32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut.

Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Odkładamy do przestudzenia.

Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier wanilinowy oraz serki homogenizowane. Następnie wlewamy zimną, płynną galaretkę. Przygotowaną piankę od razu wykładamy na wystudzony biszkopt.

Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wrzącej wody. Mieszamy i odstawiamy.

Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy do niego cukier i kakao. Gdy się połączą dodajemy śmietanę, mieszamy rózgą aż do połączenia. Doprowadzamy do wrzenia, po czym od razu zdejmujemy z palnika. Do polewy dodajemy teraz żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy. Przestudzoną polewę wylewamy na ciasto, wyrównujemy. Odkładamy do całkowitego stężenia w chłodne miejsce.

Źródło

30 myśli do „Ciasto „Ptasie Mleczko””

          1. A moze jednak czekolada? W końcu to sałatka xD
            W sklepie nie ma słodyczy, tylko „twory”, które powstają w laboratorium 😛

            PS Niektórzy mówią, że ze słodyczy to tylko śledzie xD

  1. Cinto superowe , zapisałam przepis.. składniki sa zaraz będę piekła.Dziękuje za przepis.:)pozdrawiam

  2. Kiedyś czekoladowe ptasie mleczko (to wedlowskie) było moją ulubioną słodyczą. Teraz nr 1 – Raffaello. Nie oznacza to jednak, że pogardziłabym Twoim ciastem. Oj nie! I na pewno skorzystam z przepisu. Biszkopt jednak upiekę klasyczny, bez udziału budyniu:)

    1. Czyli wygrywa kokos:) Raffaello jest bardzo smaczne, aczkolwiek nie pamiętam już kiedy ostatni raz je jadłam.
      Pominięcie budyniu jest dobrym pomysłem – lepszy będzie taki sprawdzony kakaowy biszkopt. Samo ciasto z oryginalnym ptasim mleczkiem przede wszystkim wspólne ma to, że obie te słodkości są bardzo lekkie.

    1. Akurat w tego typu polewie kwaśna, gęsta śmietana sprawdzi się najlepiej. Proszę z niej nie rezygnować, myślę, że w takiej formie będzie Pani smakować:) Pozdrawiam!

    1. Dla mnie to świetna wiadomość:) Jeszcze lepsza będzie, jeśli ciasto będzie też smakowało;):) i za to trzymam kciuki;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.