Sałatka śledziowa

Ta sałatka w ubiegłoroczne święta gościła na naszym stole.

Może kogoś z Was również zainteresuje.

  • 300 g filetów śledziowych a’la matias
  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki
  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • 1 duży por
  • 1 duża czerwona cebula
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 1 jabłko
  • 1 pęczek koperku
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 pełna łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, najlepiej dnia poprzedniego.

Śledzie przepłukujemy wodą, a następnie zalewamy mlekiem i odkładamy na kilka godzin.

Por kroimy na półplasterki, przelewamy na sicie wrzątkiem. Cebulę kroimy w drobną kostkę.W podobną kostkę kroimy również jabłko, jajka, wystudzone i obrane ze skórki ziemniaki oraz ogórki.

Śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w niedużą kostkę i łączymy z resztą składników.

Majonez łączymy ze śmietaną, musztardą, sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i mieszamy. Łączymy z resztą składników. Całość posypujemy posiekanym drobno koperkiem.

Źródło