Kapusta pekińska z ogórkiem konserwowym

Bardzo prosty dodatek do obiadu. Wystarczy do poszatkowanej kapusty dodać kilka pokrojonych ogórków konserwowych, wymieszać to z majonezowo-jogurtowym sosem o cytrynowo-pietruszkowym aromacie i pyszna, prosta, lekko kwaśna sałatka obiadowa gotowa:)

  • 1/2 większej kapusty pekińskiej
  • 1 duża cebula
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
  • 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Przekrojoną na pół kapustę pekińską nacinamy wzdłuż w 3-4 miejscach. Następnie drobno siekamy. Przekładamy do miski.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ogórki kroimy na plasterki lub półplasterki. Dodajemy do kapusty.

Majonez mieszamy z jogurtem. Dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy do smaku szczyptą cukru, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Na koniec dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, mieszamy.

Sos łączymy z kapustą i pozostałymi składnikami, mieszamy. Na koniec posypujemy koperkiem.


Święta tuż tuż! Może zainteresuje Cię przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim?