Ciasto maślankowo-cynamonowe

Ależ ja się na to ciasto napaliłam … 😉

Uwielbiam cynamon. Przyprawa ta nieodłącznie kojarzy mi się z jesienią i zawsze mi towarzyszy o tej porze roku. Dlatego też nie mogłam doczekać się pierwszego kęsa tego ciasta. Spróbowałam jeszcze ciepłe…

Wiem, wiem – tak się nie powinno, ale jakoś nie mogłam się powstrzymać;)

Pierwszy kęs mnie z lekka rozczarował. Ciasto było dobre, ale zabrakło tego efektu wow. Kiedy jednak ciasto odłożyłam w chłodne miejsce i spróbowałam wersji „na zimno” poczułam się tak, jak początkowo zakładałam;)

Ciasto mi smakowało:) Wyszło mięciutkie i cynamonowe – tak jak chciałam:) Jedynie wzorek mógłby wyjść ładniejszy, ale… kto by tam na to zwracał uwagę;)

  • 100 g miękkiego masła
  • 2/3 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szkl. maślanki (temp. pokojowa)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl. mąki

Dodatkowo:

  • 1/3 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Miękkie masło umieszczamy w misie miksera i razem z cukrem ucieramy do białości. Dodajemy całe jajka i krótko miksujemy, tylko do połączenia. Cienkim strumieniem wlewamy maślankę, znów krótko miksujemy. Na samym końcu, zmniejszając nieco obroty miksera dodajemy przesianą z solą i proszkiem do pieczenia mąkę.

Cukier mieszamy z cynamonem.

Połowę ciasta wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej (26x10cm), posypujemy połową cukru cynamonowego, wylewamy resztę ciasta i posypujemy pozostałym cukrem z cynamonem.

Za pomocą patyczka do szaszłyków (lub widelcem) okrężnymi ruchami mieszamy całość po długości formy.

Ciasto pieczemy przez około 45-55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Źródło


Święta tuż tuż! Może zainteresuje Cię przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim?