Biszkoptowy omlet malinowy

Dawno nie było u mnie na blogu propozycji śniadaniowo/kolacyjnej. Czas więc to zmienić;)

Lubicie omlety? Wszystkich chętnych zapraszam na biszkoptowy omlet malinowy. Z dodatkiem świeżych malin, ale też i z dodatkiem fantastycznego, zdrowego soku Malina z Lipą MalinaVITAL od OLEOFARM.

Okres jesienno-zimowy sprzyja pojawianiu się różnych infekcji i zachorowań. Jako uzupełnienie codziennej diety w tym okresie polecam do picia sok Malina z Lipą MalinaVITAL. Sok wyciskany jest ze świeżych owoców z ekstraktem z kwiatów lipy. Bez dodatku cukru! Skład to: 98,8% soku z malin i 0,2 % ekstraktu z kwiatów lipy. I tyle! 100% naturalny. „Ekstrakt z kwiatu lipy wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu pomaga chronić komórki organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Wspomaga prawidłową pracę układu odpornościowego i układu oddechowego oraz nerkową eliminację wody z organizmu. Wpływa korzystnie na efektywność odprężenia i wyciszenie organizmu. Wspomaga proces relaksacji i odpoczynku pomagając w utrzymaniu dobrego samopoczucia”. Jak widzicie, same plusy:)

W paczce, którą otrzymałam, oprócz fantastycznych soków znajdował się też kociołek i pachnące woski zapachowe. Nigdy jeszcze sesja zdjęciowa nie była dla mnie tak przyjemna:) W całym pokoju, ba, prawie na całym piętrze unosił się piękny zapach malin.

  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego (16g)
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g jogurtu greckiego (to jest około 1,5-2 łyżki)
  • 30 ml soku Malina z lipą MalinaVITAL
  • 220 g świeżych malin

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy do nich oba cukry. Dodajemy żółtka i miksujemy dalej. Jogurt grecki mieszamy z sokiem Malina z lipą malinaVITAL. Dodajemy go do masy jajecznej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę, miksujemy do połączenia, zmniejszając nieco obroty miksera.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła. Wylewamy część masy jajecznej. Na wierzchu rozkładamy maliny. Smażymy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, do momentu aż jajka nieco się zetną. Po tym czasie omlet możemy przewrócić na drugą stronę, lub zmniejszyć nieco płomień i dalej smażyć pod przykryciem do całkowitego ścięcia się jajek. Zdejmujemy z patelni i podobnie przygotowujemy kolejne omlety.

Podajemy posypane cukrem pudrem.

Uwagi: Z podanych proporcji wyszedł mi 1 duży i 5 małych omletów (małe omlety o średnicy ok 15 cm). Pierwszy omlet smażyłam na dość wysokiej temperaturze i lekko go od spodu przypaliłam. Polecam więc dłuższe przygotowanie, przy niższej temperaturze – wychodzą zdecydowanie smaczniejsze.