Sernik Lion – bez pieczenia

Muszę przyznać, iż mam z tą słodkością pewien problem. Poszczególne warstwy smakują wyśmienicie. Całość również komponuje się świetnie. A jednak… niby lekki serniczek jest jak dla mnie odrobinę zbyt ciężki… Muszę go chyba wykonać ponownie, bo póki co nie potrafię się do niego odnieść. Ciągle mam z tyłu głowy: „Pyszny (bo naprawdę jest pyszny), ALE…” 😉

serniklion1

Spód:

  • 250 g herbatników kakaowych
  • 120 g masła
Masa I:
  • 1 i 1/2 kubka ryżu preparowanego (u mnie pół na pół z miodową pszenicą)
  • 1/4 szkl. mleka
  • 200 g czekolady mlecznej
Masa II:
  • 500 g twarogu
  • 300 g masła orzechowego
  •  300 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • żelatyna 5 łyżeczek + mleko 1/2 szkl.
  • 3/4 szkl. mleka
Wierzch:
  • 4 łyżki masy krówkowej*
  • 100 ml mleka*
  • 2-3 łyżki kakao*
  • 2/3 szkl. posiekanych orzechów ziemnych

Herbatniki kruszymy na drobny proszek. Masło wkładamy do małego garnuszka i roztapiamy. Po przestudzeniu łączymy z herbatnikami. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

W rondelku podgrzewamy mleko. Dodajemy do niego połamaną w kostki czekoladę i mieszamy aż do jej roztopienia. Po lekkim przestudzeniu dodajemy ryż. Mieszamy i wykładamy na herbatnikowy spód.

W misie miksera umieszczamy twaróg. Dodajemy mleko, mleko skondensowane i masło orzechowe. Dokładnie miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w mleku. Odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia ( np w mikrofali ). Dodajemy do masy serowej i ponownie miksujemy.  Masę wylewamy na warstwę z ryżu preparowanego.

Mleko podgrzewamy. Dodajemy masę krówkową, cały czas mieszając trzepaczką, aż się rozpuści. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Całością zalewamy masę serową. Sernik owinięty folią wstawiamy do zamrażarki na noc.

*Do wykonania wierzchniej warstwy proponuję zrezygnować z mleka i kakao, a ilość masy kajmakowej zwiększyć do 1/2 puszki. Należy ją rozsmarować bezpośrednio na serniczku (ewentualnie po wcześniejszym podgrzaniu, by masa łatwiej się rozprowadzała) i obsypać posiekanymi orzechami.

serniklion3

serniklion

serniklion2

Źródło


Święta tuż tuż! Może zainteresuje Cię przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim?