Kakaowe naleśniki z serem i owocami

Bardzo dobre naleśniki na słodko. Przygotowałam je dla dziecka na podwieczorek, ale gdyby zwiększyć proporcje, wyszedłby z tego pyszny bezmięsny obiad. Jestem przekonana, że niejeden dorosły prosiłby o dokładkę;) Polecam.

Składniki (na 5-6 naleśników):

  • 2 jajka
  • szkl. mleka
  • szczypta soli
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 300 g twarogu
  • 150 ml kremówki
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • owoce: maliny, jeżyny, borówki

Jajka miksujemy z mlekiem, szczyptą soli, 1 opakowaniem cukru wanilinowego oraz 2 łyżkami cukru. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao, mieszamy do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki.

Twaróg miksujemy razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym do momentu aż stanie się gładki. Następnie wlewamy śmietanę i miksujemy jeszcze chwilę do połączenia. W zależności od potrzeby masę serową można dosłodzić, lub dodać jeszcze trochę śmietany. Masa powinna wyjść gładka i wilgotna.

Lekko przestudzone naleśniki smarujemy masą serową, posypujemy owocami, rolujemy, oraz oprószamy cukrem pudrem.