Zakręcone pizzerinki do odrywania

Kiedy zobaczyłam ten przepis tutaj czekałam tylko na okazję by móc go wypróbować. Tak jak przypuszczałam spisał się wyśmienicie. Taka mini pizza do odrywania, to świetny sposób na spędzenie wieczoru w gronie znajomych lub wieczór filmowy;) Kiedy tylko ktoś nabierze ochotę coś przegryźć wystarczy tylko, że wyciągnie rękę i oderwie sobie kawałek. Jest to bardzo wygodne podanie. Nadzienie możemy dowolnie modyfikować o swoje ulubione dodatki.

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 220 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki:

  • 200 ml ketchupu
  • 1 mała cebula
  • 100 g szynki drobiowej
  • 250 g sera mozzarella
  • 100 g pikantnego sera (np. cheddar)
  • 1/2 łyżki suszonego oregano

W odmierzonej ilości ciepłej (ale nie gorącej) wody z cukrem rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki. Odstawiamy na około 10 minut.

Mąkę przesiewamy razem z solą. Dodajemy do niej rozczyn oraz oliwę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę, do podrośnięcia.

Cebulę drobno siekamy. Szynkę kroimy na paseczki. Ser trzemy na grubych oczkach tarki.

Podrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę. Następnie wałkujemy jak najcieńszy prostokąt. Równomiernie wykładamy ketchup, posypujemy oregano. Posypujemy posiekaną cebulą, szynką oraz mozarellą i cheddarem.

Ciasto zwijamy jak roladę i kroimy na około 3 cm plasterki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, do zarumienienia.

4 myśli do „Zakręcone pizzerinki do odrywania”

  1. Robiłam pizzerinki na sobotnie spotkanie z przyjaciółmi. Wyszły rewelacyjne !!! ciasto bardzo miękkie i puszyste. Do piwa idealne 🙂

    1. Bardzo się cieszę, że smakowały:) Rzeczywiście to świetna opcja do piwa. Dziękuję za skorzystanie z przepisu i podzielenie się opinią:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.