Warstwowa sałatka z kurczakiem i fetą

Z przygotowaniem tej sałatki wiąże się pewna historia (histeria?);)

Na spotkaniach z rodziną czy znajomymi sałatka to u mnie punkt obowiązkowy. Kiedy więc znajomi zapowiedzieli się z wizytą, pozostało tylko zdecydować, którą akurat przygotować. Wybór padł na tą właśnie, warstwową sałatkę z kapusty pekińskiej, kurczaka, pomidorów, serka feta oraz płatków migdałowych. Kiedy sałatka pięknie prezentowała się już w szklanej misie, wydarzył się wypadek. Przez moje gapiostwo cała zawartość wylądowała na podłodze. Byłam bliska histerii;) Miska się rozbiła, sałatka nadawała się do wyrzucenia, a składników na nową nie miałam. Byłam więc w przysłowiowej czarnej…. 🙂 Na szczęście sytuację uratował mój M. który zaoferował, że skoczy do sklepu i kupi co potrzeba. Gdy robiłam sałatkę po raz drugi w głowie kołatała mi tylko jedna myśl: „Mam nadzieję, że będzie ona tego wszystkiego warta”. Na szczęście sałatka okazała się smaczna. Ser feta i migdały to zdecydowanie dwa składniki, bez których ta sałatka nie mogłaby się obejść. Każdy kęs, który zawierał niespodziankę w postaci chrupiącego migdałowego płatka, oraz słonej kosteczki był na wagę złota;)

salatkawarstwowzkurczakiemifeta1

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 4 średnie pomidory lub gałązka-dwie pomidorków koktajlowych
  • 500g piersi z kurczaka
  • przyprawa „Gyros”
  • 3 łyżki oleju
  • op. sera feta
  • 100g płatków migdałowych

Sos czosnkowy:

  • 1 mały majonez
  • 1 mała śmietana 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Zaczynamy od przygotowania mięsa. W tym celu umyte i osuszone papierowym ręcznikiem piersi kurczaka kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do zamykanego pojemniczka, posypujemy przyprawą gyros (u mnie 2 pełne łyżeczki), polewamy 1 łyżką oleju, nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Na rozgrzaną patelnię (bez dodatku tłuszczu) wrzucamy płatki migdałowe. Rumienimy je, co jakiś czas potrząsając patelnią. Zrumienione przekładamy na talerzyk.

Na patelnię, na której rumieniliśmy migdały wlewamy teraz 1-2 łyżki oleju. Następnie smażymy kurczaka na jasno złoty kolor. Odkładamy.

Kapustę szatkujemy, przekładamy do szklanej miski. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, układamy na kapuście (jeśli używamy dużych pomidorów należy je najpierw sparzyć, pozbawić skórki, a następnie pokroić na mniejsze części).

Na pomidory wykładamy odsączone i przestudzone mięso. Ser feta kroimy w kostkę i układamy na warstwie kurczaka.

Majonez mieszamy razem ze śmietaną, doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Powstałym sosem polewamy sałatkę.

Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

salatkawarstwowazkurczakiem ifeta

salatkawarstwowazkurczakiemifeta3

salatkawarstwowazkurczakiemifeta2

Źródło