Włoskie krasnale czyli ciasteczka orzechowe

Kolejna propozycja na świąteczne ciasteczka, to „czapeczki” krasnali o wspaniałym orzechowym smaku z lekko wyczuwalną nutą kawy. Końce czapeczek możemy udekorować kolorowym lukrem, ale moim zdaniem nie ma takiej potrzeby… wyjdą nam wówczas po prostu orzechowe stożki i już;) Dużo mniej zachodu, a efekt i tak wyśmienity.

  • 120 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 300 g mąki
  • 150 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (najlepiej miałkiej, jeśli mamy w granulkach, rozetrzyjmy ją lekko w moździerzu)
  • sól
  • lukier kolorowy – opcjonalnie

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli na puch. Wbijamy po jednym jajku i miksujemy dalej, tylko do połączenia. Następnie dodajemy przesianą mąkę, orzechy oraz kawę i delikatnie mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy rękoma.

Z ciasta odrywamy niewielkie porcje wielkości orzecha włoskiego i formujemy stożki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni.

Opcjonalnie koniec każdej czapeczki możemy zanurzyć w lukrze. Odkładamy do zastygnięcia.

Źródło: Tina Smacznego nr 2/2016


Polecam również mój przepis na sałatkę z szynką, serem i brzoskwiniami.