Cytrynowe pierścienie

Dziś zapraszam na kruche ciasteczka cytrynowe, udekorowane cytrynowym lukrem i obsypane posiekanymi pistacjami. Przyznam, że praca z ciastem nie należy do najprzyjemniejszych, jest ono bowiem bardzo kruche. Pamiętać więc należy, że wałkujemy niewielkie porcje ciasta niezbyt cienko. Ja wykrawałam swoje ciasteczka za pomocą większej formy do babeczek a środkowe kółko wykroiłam za pomocą kieliszka. Jeśli nie mamy takiej foremki, możemy wykroić ciasteczka za pomocą szklanki i będzie równie dobrze.

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z 2 cytryn

Dodatkowo:

  • 150 g cukru pudru
  • sok z cytryny
  • posiekane pistacje (mniej więcej 50 g)

Masło wkładamy do garnuszka i na niewielkim ogniu roztapiamy, lekko studzimy.

Mąkę pszenną przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło, cukier, żółtka oraz skórkę z cytryny i zagniatamy (u mnie ciasto było bardzo suche, dodałam więc kilka kropli soku z cytryny i 1 łyżeczkę kwaśnej śmietany, ale jeśli użyjecie większych żółtek być może nie będzie to konieczne). Zagniecione, kruche ciasto wkładamy do woreczka i umieszczamy na około 30-40 minut w lodówce.

Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy niezbyt cienko na podsypanej mąką stolnicy (bardziej dociskamy wałkiem, niż wałkujemy, gdyż ciasto jest bardzo kruche). Wykrawamy okręgi – jeśli chcemy uzyskać efekt karbowania wykorzystujemy formę do babeczek, jeśli nie zależy nam na tym, lub nie jesteśmy w posiadaniu owej formy wystarczy zwykła szklanka. Następnie za pomocą kieliszka wykrawamy na środku mniejsze okręgi. Układamy delikatnie na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy około 15-17 minut (do zezłocenia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Cukier puder przesiewamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny, najlepiej robić to stopniowo i mieszać aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ja zużyłam mniej więcej połowę większej cytryny. Lukrem dekorujemy ciasteczka, od razu posypujemy posiekanymi pistacjami.