Ciasto Kinder Pingui

Ciasto, które w zamyśle ma przypominać znany batonik. Czy tak smakuje? Przekonajcie się sami;)

ciastokinderpingui2

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka (w temp. pokojowej)

Masa czekoladowa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka oleju

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 50 g cukru wanilinowego
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem miksując do połączenia. Wlewamy olej i mleko i jeszcze chwilę miksujemy. Teraz już za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki delikatnie łączymy ubite jajka z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylewamy wszystko do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy wzdłuż na dwie części.

Na garnek z lekko gotującą się wodą, wstawiamy mniejszy garnek, do którego wkładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło, mleko i olej i często mieszając, rozpuszczamy czekoladę na parze. Odkładamy do przestudzenia.

Żelatynę zalewamy 4 łyżeczkami wody i odkładamy na chwilkę do napęcznienia. Śmietankę ubijamy na sztywno, w połowie ubijania dodając oba cukry. Następnie do prawie ubitej już śmietany wkładamy serek mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach, tylko do połączenia. W międzyczasie żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej (nie podgrzewamy zbyt mocno, bo straci właściwości żelujące!). Łączymy z łyżką śmietany, mieszamy, po czym wlewamy wszystko do śmietany i chwilę miksujemy.

Na biszkopt wykładamy połowę masy śmietanowej, na to delikatnie wylewamy całą przestudzoną masę czekoladową, delikatnie przykrywamy drugą połową masy śmietanowej, wyrównujemy. Kładziemy drugi biszkopt. Całość możemy udekorować polewą czekoladową.

ciastokinderpingui3

 

6 thoughts on “Ciasto Kinder Pingui”

    1. Już poprawiłam przepis. Tak naprawdę ta polewa to właśnie masa czekoladowa, którą rozkładamy pomiędzy warstwy śmietany. W przepisie nie ma podanej receptury na polewę wierzchnią. Można roztopić na parze kolejną tabliczkę czekolady z dodatkiem łyżeczki oleju kokosowego, lub przygotować ją wg swojego ulubionego przepisu na polewę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.