Kurczak z ryżem w jajku
Danie, które może nie należy do tych reprezentacyjnych wizualnie, ale w smaku jest bardzo dobre, a co najważniejsze szybko się go przygotowuje. Zamiast sosu, łącznikiem są tutaj jajka, a w zasadzie jajecznica, jaka z nich powstaje.
- 2 piersi z kurczaka
- 3 jajka
- 3 szklanki ryżu (u mnie parboiled z dzikim)
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- puszka groszku
- puszka kukurydzy
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Filety myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, posypujemy ulubioną przyprawą i odstawiamy do lodówki.
W tym czasie kroimy cebulę w kostkę, szklimy na oleju.
Umyte pieczarki kroimy w półplasterki i dodajemy do cebuli. Całość podsmażamy.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko.
Jajka wybijamy do garnuszka, solimy, pieprzymy i roztrzepujemy widelcem.
Kurczaka smażymy, łączymy z pieczarkami, solimy, dodajemy czosnek.
Na dużej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, wsypujemy podgotowany ryż, robiąc na środku wgłębienie, do którego wlewamy jajka. Gdy się zetną zmniejszamy ogień i łączymy z ryżem. Dodajemy odsączony groszek wraz z kukurydzą, oraz wcześniej podsmażonego kurczaka z pieczarkami.