Rolada orzechowa
Dziś przepis na roladę orzechową, do której upieczenia bardzo Was zachęcam:)
Na początku ma mocno maślany smak, jednak już na 2-3 dzień zdecydowanie przeważa smak orzechów, a ciasto kruszeje.
Moje dziecko zjadło chyba z połowę tej rolady:)
Ciasto:
- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 270 g mąki pszennej + do podsypania
Nadzienie:
- 120 g zmielonych orzechów włoskich
- 2 białka
- 1 laska wanilii
- 50 g cukru pudru
Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem na puch. Następnie, nie przerywając ucierania, dodajemy po 1 żółtku. Stopniowo dodajemy mąkę. Początkowo posługujemy się mikserem, a pod koniec wyrabiamy całość rękoma. Gotowe ciasto powinno być elastycznie i nie powinno kleić się do rąk.
Wyrobione ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma, lekko podsypanymi mąką, arkuszami papieru do pieczenia. Wałkujemy na kształt prostokąta, mniej więcej o wymiarach 40x30cm.
Białka ubijamy wraz z ziarenkami z wanilii na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Na końcu, mieszając szpatułką, dodajemy orzechy.
Gotową masę przekładamy na rozwałkowane ciasto, wyrównujemy. Zawijamy w roladę.
Ostrożnie przenosimy całość do keksówki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut.
Przed podaniem możemy posypać roladę cukrem pudrem, jednak nie jest to konieczne.
Mój brat uwielbia wszelkiego rodzaju rolady z orzechami !
Przepis super , na pewno wypróbuje 🙂
Brat wie co dobre:) ja też bardzo lubię wszelkie ciasta z dodatkiem orzechów. Spróbujcie:)
Wygląda fantastycznie:)
Cieszę się:)
Nie dziwię się, że dziecko spałaszowało pół placka. Ja postąpiłabym tak samo. Uwielbiam orzechy:)
Orzechy są super:) Ja czasem nie wiem czy wybierać ciasta z ich dodatkiem czy nie, bo gdy tylko zrobię, rozchodzą się błyskawicznie. Wszyscy lubimy:)
wygląda super, ciasta z orzechami u nas też znikają bardzo szybko 🙂
To taki „magiczny” składnik;)
Mnammmm…. jeżeli smakuje tak bosko jak wygląda, to biorę i uciekam;)
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Dziękuję:) Nie uciekaj, nikt Cię nie goni;)
Nadzienie z orzechów na bazie orzechów i białek jest chyba dość popularne jeśli chodzi o ciasta – swego czasu często je widywałam 😉
Oo, mnie widocznie ten „bum” ominął;) A roladkę robiłam po raz pierwszy i była to dla mnie nowość;):)