Pieczony kalafior
W zeszłym roku po raz pierwszy spróbowałam pieczonego kalafiora (przy okazji przygotowywania sałatki z pieczonego kalafiora). Dobre to to było, więc postanowiłam przygotować go podobnie, tym razem w nieco bogatszej przyprawowo wersji.
Kalafior smakował wyśmienicie, choć musiałam potrzymać go w piekarniku nieco dłużej. Po 20-25 minutach był jak dla mnie jeszcze nieco za twardy. Pewnie wiele zależy od samego piekarnika jak i wielkości kalafiora – podzielony na malutkie różyczki z pewnością dojdzie szybciej niż takie większe kawałki jak u mnie. Nie mniej jednak kalafior wyszedł pyszny – dobrze doprawiony i wyrazisty w smaku.
- 1 kalafior
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- około 1/2 szkl. oliwy z oliwek
Kalafior dzielimy na małe różyczki.
Wszystkie przyprawy łączymy ze sobą w misce. Dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy. Utworzoną marynatą nacieramy różyczki kalafiora po czym rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy do preferowanej przez nas miękkości (około 20-35 minut lub dłużej, w zależności od wielkości różyczek (im mniejsze różyczki, tym kalafior szybciej się upiecze). Pod koniec najlepiej sprawdzać jaka miękkość najbardziej nam odpowiada).
I u Ciebie pieczony kalafior 😀 Rządzi. Szkoda, że taki drogi xD
Co do czasu pieczenia to zależy od tego co napisałaś ale również o tego czy kalafior jest młody czy nieco starszy… starsze trzeba dłużej wypiec 😀
Bardzo polubiłam go w takiej wersji i myślę, że to nie koniec mojej przygody z pieczonym kalafiorem. Ceny niestety zwalają z nóg, ale co zrobić:/
Wszystkie młode warzywa smakują lepiej – cukinia, kalarepa, rzodkiewki, zielony groszek itd 🙂 Dziękuję Ci za to spostrzeżenie 🙂
Taki pieczony kalafior jest pyszny, mnie zdecydowanie bardziej smakuje niż gotowany 🙂
Z całą pewnością jest bardziej wyrazisty w smaku 🙂
koniecznie spróbuję:)
Warto 🙂
Apetyczny 🙂
Dziękuję:)
Dziś zrobiłam na kolację. Pychota!🥰
To bardzo dobra wiadomość 🙂
Cieszę się bardzo, że smakowało.
Dla nas też jest bardzo smaczny
Super!