Grochówka
Pyszna i pożywna zupa znana chyba każdemu. Oto mój sposób na jej przygotowanie.
- 250 g grochu łuskanego
- kawałek wędzonego boczku
- 2 liście laurowe
- 3-4 ząbki czosnku
- 2-3 duże ziemniaki
- 1 cebula
- pietruszka, 2 marchewki, seler
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Groch zalewamy wodą, zostawiamy do namoczenia na całą noc. Następnego dnia wodę odlewamy i zalewamy groch wrzątkiem, po czym gotujemy do miękkości z dodatkiem wędzonego boczku i liśćmi laurowymi.
Jeśli nie chcemy zaprzątać sobie głowy namaczaniem, wystarczy, że kupimy połówki grochu, które tej czynności nie wymagają. Wystarczy wtedy groch przebrać, przepłukać, zalać wodą i gotować z boczkiem oraz liśćmi laurowymi.
Gdy groch wyraźnie zacznie się rozpadać, wodę wylewamy, wyławiamy liście i boczek, a odcedzony groch traktujemy tłuczkiem do ziemniaków, lub rozgniatamy widelcem.
Marchewki, pietruszkę oraz seler ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni lub w rondelu z grubym dnem rozgrzewamy 3 łyżki oleju, na gorący wrzucamy cebulę, gdy się zeszkli dokładamy starte jarzyny. Na sam koniec dodajemy czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Całość zalewamy wodą. Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, solimy i gotujemy. Gdy ziemniaki są już miękkie dodajemy masę grochową i roztarty w dłoniach majeranek.
W garnuszku roztapiamy łyżkę masła, wsypujemy mąkę i mieszamy chwilę, całość zalewamy odrobiną zimnej (!) wody, zasmażkę wlewamy do zupy, mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, większą ilością majeranku i posypujemy natką pietruszki.