Sernik z irysami

Cieszę się bardzo, że trafiłam na ten przepis, bo jestem nim oczarowana. Generalnie lubię wszystkie wypieki z dodatkiem ricotty, a ten wg mnie jest szczególnie dobry:) Spróbujcie sami. Będzie smakował Wam nawet bez dodatku irysów;)

  • 500 g dobrego jakościowo sera na sernik (u mnie zawsze Piątnica lub Wieluń)
  • 250 g serka ricotta
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (540g)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki maku
  • ok. 15 sztuk irysów
  • Dodatkowo: herbatniki na spód

Do misy miksera przekładamy twaróg, serek mascarpone oraz ricottę. Dodajemy żółtka, mleko skondensowane, proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujemy krótko, do połączenia.

W osobnej misce (najlepiej szklanej lub metalowej) ubijamy na sztywną pianę białka z dodatkiem szczypty soli. Zawartość obu misek delikatnie ze sobą łączymy. Dodajemy mak oraz cukierki irysy.

Blaszkę (24x24cm; u mnie 21x28cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy obok siebie herbatniki. Wylewamy masę serową, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (gdyby wierzch zbyt mocno się przypiekał, przykrywamy blaszkę z ciastem folią aluminiową).

Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Źródło