Kurczak z bulgurem i warzywami

Delikatne kawałki kurczaka, zamarynowane w maślance, podane razem z warzywami i bulgurem to propozycja na smaczny i zdrowy posiłek.

  • około 500 g mięsa z piersi kurczaka
  • 100-120 g maślanki
  • 1 niepełna szkl. kaszy bulgur
  • około 350 g kalafiora
  • 2 czerwone papryki
  • 1 por
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki posiekanej natki
  • kurkuma
  • mielona papryka słodka i ostra
  • mielony imbir
  • sól, pieprz, cukier

Kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy szczyptą soli i pieprzu oraz kurkumą i zalewamy maślanką. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do zamarynowania (na co najmniej godzinę).

Kaszę bulgur gotujemy w 1,5 szklanki lekko osolonej wody (gotuj na małym ogniu, czas dostosuj do wskazówek zamieszczonych na opakowaniu).

Kalafior dzielimy na dość małe różyczki. Gotujemy w lekko osolonej i osłodzonej wodzie.

Paprykę kroimy w grubą kostkę. Pora kroimy w kostkę.

Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, wsypujemy przyprawy (1 łyżeczkę papryki słodkiej, po 1/2 łyżeczki lub nieco mniej, papryki ostrej i mielonego imbiru) oraz dodajemy kawałki kurczaka. Mieszamy i smażymy przez około 5 minut. Następnie na patelnię dokładamy pora i paprykę. Gotujemy pod przykryciem, do miękkości warzyw. Pod koniec dokładamy ugotowanego kalafiora. Posypujemy posiekaną natką.

Podajemy z ugotowaną kaszą bulgur.