Sałatka ryżowa z jabłkiem
Zapraszam Cię po przepis na bardzo prostą sałatkę ryżową z dodatkiem papryki, ogórka, czerwonej cebuli, kukurydzy oraz jabłka. Podałam do niej fantastyczny sos majonezowy z dodatkiem kaparów.
Sałatka wyszła lekka, przyjemnie chrupiąca. Warto wykorzystać do niej nieco twarde, najlepiej słodko-kwaśne jabłko.
Jeśli czujesz, że będzie Ci brakować mięsnego dodatku, dodaj do sałatki kawałek szynki lub wędzonego kurczaka.
- 1 szkl. ryżu basmati
- 1 czerwona papryka
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 duże, twarde (najlepiej takie słodko-kwaśne) jabłko
- 1 zielony ogórek
- 1/2 czerwonej cebuli
- garść płatków migdałowych
Sos:
- 3-4 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki kaparów
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz do smaku
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Przekładamy do miski i odstawiamy do przestudzenia.
Ogórka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Czerwoną cebulę kroimy w piórka (przelewamy wrzącą, a następnie zimną wodą, jeśli jest zbyt ostra w smaku).
Jabłko myjemy (można zostawić ze skórką lub obrać), usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę.
Majonez łączymy z sokiem z cytryny i z lekka posiekanymi kaparami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przed podaniem sałatkę posypujemy płatkami migdałowymi.