Kotlety mielone (czosnkowo-serowe)
Dziś super przepis dla tych, którzy lubią kotlety z mięsa mielonego, a także tych, którzy szukają zdrowych i smakowitych alternatyw dla kotlecików smażonych.
Czosnkowo-serowe kotleciki drobiowe z piekarnika to odpowiedź na te poszukiwania. Są pyszne! Śmiało mogę napisać, że najlepsze. Gwarantuję, że będziesz zachwycon* tym, jak soczyste i smakowite wychodzą. Spróbuj koniecznie.
Mielone mięso wyrabiam z dodatkiem tartego parmezanu, bułki tartej, jajka, posiekanej natki, przypraw oraz czosnku w 2 postaciach (szczerze polecam dodać zarówno taki świeży, przeciśnięty przez praskę jak i granulowany). Bułki tartej nie zalewam wcześniej mlekiem, tylko dodaję go na sam koniec, do już wyrobionych składników. Dzięki temu kotleciki wychodzą niezwykle delikatne i soczyste. Dodatkowo, pod koniec pieczenia wierzch kotlecików przykrywam mozzarellą.
Na zdjęciu widzisz kotleciki posypane tartą mozzarellą (taką żółtą, jak do pizzy), ale robiłam też z mozzarellą z zalewy (kulką) i mam wrażenie, że ta druga sprawdza się jeszcze lepiej.
Kotleciki świetnie smakują z tartymi buraczkami lub surówką z kiszonym ogórkiem, jabłkiem i marchewką.

- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 40 g tartego parmezanu
- 40 g bułki tartej
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- 2-3 małe ząbki czosnku
- 50 g mleka 3,2%
- 1 łyżeczka oregano
- granulowany czosnek
- sól, pieprz
- oliwa
- 1-2 garście tartej mozzarelli lub 1 kulka mozzarelli np light
Do miski dajemy mięso mielone, jajko, parmezan, bułkę tartą, posiekaną natkę oraz przyprawy: oregano, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek oraz trochę czosnku granulowanego. Dokładnie wyrabiamy (warto poświęcić na tę czynność chwilkę czasu, by wszystko ładnie się połączyło). Na koniec wlewamy mleko i ponownie wyrabiamy całość, aż mięsna masa wpije dodany płyn.
Formujemy 5-6 podłużnych kotlecików. Smarujemy je z wierzchu niewielką ilością oliwy i rozkładamy w naczyniu żaroodpornym lub na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekamy przez około 25 minut. Następnie na wierzch każdego kotlecika dajemy pokrojoną na plastry mozzarellę lub posypujemy tartym serem. Dopiekamy kolejne 5-7 minut, aż ser się roztopi.
Przed podaniem można posypać dodatkową ilością posiekanej natki.


