Czekoladowy sernik z bananami – bez pieczenia
Lubicie słodkości z bananami? Uważam, że to świetne owoce do wypieków. Ale tak na prawdę, to które nie są?:) Ten serniczek jest dość szybki do przygotowania. Ja jestem zadowolona z wyniku końcowego. Ciasto wyszło nie za słodkie. Smak czekolady można sobie dobrać dowolnie – mleczną, deserową lub gorzką. Można również zmieszać pół na pół gorzką i mleczną i ja tak właśnie zrobiłam:)
Spód:
- 180-200 g ciasteczek digestive w czekoladzie
- 130 g masła
Warstwa serowa:
- 1 kg sera sernikowego (u mnie Piątnica)
- 100 g czekolady (gorzka, deserowa lub mleczna – w zależności od tego jak bardzo wytrawny smak deseru chcemy osiągnąć)
- 4 łyżki cukru pudru
- 2,5 łyżki żelatyny
- 1/2 szkl. mleka
Warstwa śmietanowa:
- 500 ml śmietany kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 1/3 szkl. mleka
Dodatkowo:
- 6-7 bananów
Blaszkę 21x32cm wykładamy papierem do pieczenia.
Masło kroimy na mniejsze części i rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Studzimy.
Ciasteczka rozdrabniamy na pył. Przesypujemy do miski. Łączymy z przestudzonym masłem. Masą wykładamy dno blaszki.
Żelatynę przesypujemy do rondelka i zalewamy mlekiem. Odstawiamy do napęcznienia, a następnie krótko podgrzewamy – tylko do rozpuszczenia!
W międzyczasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na małej mocy palnika). Studzimy.
Do misy miksera przekładamy ser, dodajemy cukier i krótko miksujemy. Dodajemy przestudzoną, płynną czekoladę. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Następnie dodajemy płynną żelatynę. Ponownie krótko miksujemy.
Mniej więcej 1/3 masy wykładamy na ciasteczkowy spód. Banany obieramy i układamy na masie, zachowując niewielkie odstępy. Wykładamy resztę masy serowej, starając się zapełnić puste przestrzenie między bananami.
Żelatynę przesypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem. Odstawiamy do napęcznienia, a następnie krótko podgrzewamy – tylko do rozpuszczenia!
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder i przestudzoną, płynną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na wierzch ciasta.
Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy kakao lub tartą czekoladą.
Ten banan to jak pawie oczko 😀
hehe:)
Uwielbiam serniki 🙂 Ten wygląda obłędnie 🙂
I fajnie smakuje:)
Cudne i bardzo apetyczne ciacho 🙂
Dzięki:)
Jak apetycznie prezentuje się z tym bananowym oczkiem!
🙂
Jak dla mnie bomba!!! Uwielbiam serniki a ten przepis na pewno wykorzystam :);)
Cieszę się:)
pycha!
🙂
co to za ciasteczka? jak wyglądają? 🙂
Przykładowo tutaj można zobaczyć: http://www.migbiuro.pl/produkt,8974,261,Ciastka-LU-DIGESTIVE-z-czekolad%C4%85-250g.html
Ewentualnie mogą być też holenderskie w czekoladzie:)