Czekoladowy sernik z bananami – bez pieczenia

Lubicie słodkości z bananami? Uważam, że to świetne owoce do wypieków. Ale tak na prawdę, to które nie są?:) Ten serniczek jest dość szybki do przygotowania. Ja jestem zadowolona z wyniku końcowego. Ciasto wyszło nie za słodkie. Smak czekolady można sobie dobrać dowolnie – mleczną, deserową lub gorzką. Można również zmieszać pół na pół gorzką i mleczną i ja tak właśnie zrobiłam:)

Spód:

  • 180-200 g ciasteczek digestive w czekoladzie
  • 130 g masła

Warstwa serowa:

  • 1 kg sera sernikowego (u mnie Piątnica)
  • 100 g czekolady (gorzka, deserowa lub mleczna – w zależności od tego jak bardzo wytrawny smak deseru chcemy osiągnąć)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 1/2 szkl. mleka

Warstwa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/3 szkl. mleka

Dodatkowo:

  • 6-7 bananów

Blaszkę 21x32cm wykładamy papierem do pieczenia.

Masło kroimy na mniejsze części i rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Studzimy.

Ciasteczka rozdrabniamy na pył. Przesypujemy do miski. Łączymy z przestudzonym masłem. Masą wykładamy dno blaszki.

Żelatynę przesypujemy do rondelka i zalewamy mlekiem. Odstawiamy do napęcznienia, a następnie krótko podgrzewamy – tylko do rozpuszczenia!

W międzyczasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na małej mocy palnika). Studzimy.

Do misy miksera przekładamy ser, dodajemy cukier i krótko miksujemy.  Dodajemy przestudzoną, płynną czekoladę. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Następnie dodajemy płynną żelatynę. Ponownie krótko miksujemy.

Mniej więcej 1/3 masy wykładamy na ciasteczkowy spód. Banany obieramy i układamy na masie, zachowując niewielkie odstępy. Wykładamy resztę masy serowej, starając się zapełnić puste przestrzenie między bananami.

Żelatynę przesypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem. Odstawiamy do napęcznienia, a następnie krótko podgrzewamy – tylko do rozpuszczenia!

Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder i przestudzoną, płynną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na wierzch ciasta.

Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy kakao lub tartą czekoladą.

Źródło