Surówka z marchewki, jabłka i kiszonych ogórków – pyszna
Przepyszna surówka obiadowa. Jedna z moich ulubionych. Z marchewką, jabłkiem, czerwoną cebulką i kiszonym ogórkiem. Czasem dodaję do niej posiekany koperek, czasem prażony słonecznik. W obu wariantach jest przepyszna i co lepsze, pasuje niemalże do wszystkiego.
Najczęściej dodaję do niej 1 dużą marchewkę – porcja nie jest bardzo duża, ale u nas spokojnie wystarcza dla 3 osób. Przy większej ilości osób, lub większych zapotrzebowaniach, warto dodać do niej 1 dodatkową marchewkę i opcjonalnie 1 ogórka.
- 1-2 marchewki
- 1 jabłko
- 3 kiszone ogórki
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- odrobina soku z cytryny
- 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany wiejskiej 18% lub jogurtu greckiego
- 1 łyżka oliwy
- 1-2 łyżki posiekanego koperku – opcjonalnie
- garść prażonych ziaren słonecznika – opcjonalnie
- 1 łyżka erytrytolu lub cukier do smaku
Obraną marchewkę, jabłko i kiszone ogórki trzemy na dużych oczach tarki. Czerwoną cebulę kroimy w dość drobną kostkę. Składniki umieszczamy w misce (można nieco odcisnąć, jeśli jabłko i ogórki puściły soki). Dodajemy 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (lub gęstego jogurtu greckiego) oraz 1 łyżkę oliwy, mieszamy. Dodajemy odrobinę słodzidła do smaku (cukru lub erytrytolu). Na koniec mieszamy z ziarnami słonecznika lub posiekanym koperkiem.