Sałatka wiosenna z makaronem orzo
Makaronowa sałatka z jajkami, kukurydzą, ogórkiem i rzodkiewką. Lekka, wiosenna. Smaczna sama w sobie, lub jako dodatek do mięs z grilla.
- 200 g makaronu orzo
- 4 jajka
- 2 zielone ogórki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 165 g kukurydzy z puszki
Sos:
- 3-4 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu
- 1 łyżeczka miodu
- 1-2 łyżeczki musztardy
- zioła prowansalskie
- granulowany czosnek
- sól, pieprz
Sałatka wiosenna z makaronem orzo – Krok po kroku:
Makaron orzo gotujemy w osolonej wodzie na al dente.
Odcedzamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Jajka gotujemy na twardo, po przestudzeniu obieramy, kroimy w kostkę.
Ogórki obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na małe kawałki.
Rzodkiewki kroimy w grubą kostkę.
Makaron, jajka, ogórki, rzodkiewkę oraz odsączoną kukurydzę łączymy ze sobą w dużej misce.
Majonez łączymy ze śmietaną, miodem i musztardą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami i granulowanym czosnkiem. Dodajemy do pozostałych składników, mieszamy.
Sałatkę odstawiamy do schłodzenia. Przed podaniem dekorujemy posiekaną dymką.