Jagodowa kostka
Przepis na to ciasto podpatrzyłam kiedyś na blogu I love bake, od razu przypomniała mi się „bananowa-chmurka” i jej wspaniały smak. Całość choć podobna kompozycyjnie do”bananowej chmurki”, zawiera subtelne różnice. I tak mamy tutaj: kruchy spód, warstwę owoców zatopionych w galaretce, śmietankową masę z dodatkiem serka philadelphia oraz kokosową bezę. Osobiście bardzo lubię tego typu ciasta, więc kto wie, być może w przyszłym roku pokuszę się jeszcze o wersję malinową lub wiśniową?;)
Kruchy spód:
- 200 g mąki tortowej
- 150 g masła, zimnego
- 4 żółtka
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Warstwa jagodowa:
- 500 g jagód
- 2 galaretki jagodowe
- 600 ml gorącej wody
Krem śmietanowy:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g serka śmietankowego np. philadelphia
- 4 łyżki cukru pudru
Beza kokosowa:
- 4 białka, duże
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych
Mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder przesiewamy razem. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i szybko siekamy. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy dość szybko, by niepotrzebnie nie ogrzewać ciasta. Przygotowanym ciastem wykładamy dno prostokątnej formy (21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy całość widelcem. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Umyte i osuszone jagody rozkładamy na kruchym cieście. Tężejącą galaretką zalewamy owoce, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z serkiem na gęsty krem. Dodajemy cukier puder i jeszcze chwilkę miksujemy. Wykładamy na galaretkę.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy powoli cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta. Nie przerywając miksowania dodajemy przesianą mąkę. Bezę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi (ja wmieszałam wiórki do piany razem z mąką). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i od razu zmniejszamy temp. do 140 C, pieczemy przez 40 min. Następnie temperaturę zmniejszamy do 100 C i suszymy bezę przez około 20 min. Bezę zostawiamy do wystudzenia w piekarniku, następnie nakładamy na warstwę z kremem.
Fantastycznie wygląda to ciasto, z jagodami musi być pyszne 🙂
Dziękuję:) Kuszą mnie jeszcze inne opcje owocowe:)
Bardzo lubię ciasta z jagodami 🙂 Twoje wygląda bajecznie 🙂
Dziękuję:) Ciasta z owocami faktycznie coś w sobie mają. Trzeba korzystać póki świeże:)
Wygląda jak z najlepszej cukierni 🙂 Musi być pyszne
Dziękuję Ci pięknie za tak miłe słowa:) faktycznie, tego typu ciasta smakują świetnie:)
Poproszę jedną kosteczkę dla mnie jeśli coś jeszcze zostało 🙂
Przesyłam wirtualnie;) Zarówno kawałek ciasta, jak i pozdrowienia:)
Wygląda przepysznie)))
Dziękuję, polecam wypróbować:)
Jak to cudownie wygląda… tak lekko i „niebiańsko” xD
Dziękuję:) Ciasto faktycznie jest lekkie i smakuje świetnie:)
Wyglada smakowicie.Mam borowke wiec jutro moze uda mi sie upiec to pyszne ciasto.
Super, dobry wybór:) Piekąc bezę warto blaszkę do pieczenia odwrócić do góry dnem, lekko posmarować ją masłem (dosłownie musnąć), nałożyć papier do pieczenia i na tak przygotowaną blachę wyłożyć ubite białka – dzięki temu będzie dużo łatwiej zsunąć upieczoną już bezę:)