Jogurtowy sernik na zimno z jagodami

W lodówce zalegał mi jeszcze jeden pojemniczek tegorocznych jagód. Chciałam przygotować z nich coś pysznego, póki świeże. W pierwszej kolejności zdecydowałam się na jogurtowy serniczek bez pieczenia.

Podstawę stanowią zmielone na pył sucharki wymieszane z nutellą, następnie mamy warstwę jogurtową z owocami, zaś na wierzchu jest serek mascarpone wymieszany z niewielką ilością jagód, które nadają fajnego koloru. Jeżeli ktoś lubi serniki na jogurtach greckich, zachęcam do spróbowania:)

Spód:

  • około 220g pokruszonych na pył sucharków
  • 300 g nutelli

Masa jogurtowa:

  • 750 g jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej
  • 130 g cukru pudru
  • 24 g żelatyny
  • 200 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 350 g jagód

Dodatkowo:

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki jagód
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno).

Sucharki mielimy na pył, łączymy z nutellą i tak powstałą masę wykładamy na dno tortownicy.

Jogurty greckie przekładamy do miski, mieszamy z cukrem pudrem.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody (tylko do jej przykrycia), odstawiamy do napęcznienia. Następnie krótko podgrzewamy w mikrofali (tylko do rozpuszczenia) i odstawiamy do lekkiego przestudzenia (powinna jednak wciąż być płynna). Następnie dodajemy do niej 4 łyżki odłożonej masy jogurtowej i intensywnie mieszamy. Zahartowaną w ten sposób żelatynę łączymy z resztą jogurtu i ponownie mieszamy.

W międzyczasie schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy jogurtowej i mieszamy. Dodajemy umyte i dokładnie osuszone jagody. Masę wylewamy na sucharkowy spód. Odkładamy do lodówki.

Mascarpone miksujemy wraz z cukrem oraz pozostałymi jagodami do uzyskania gładkiej masy. Rozprowadzamy na stężałym serniczku.

 

Źródło