Sałatka z paluszkami krabowymi i ryżem
Sałatka ryżowa z paluszkami krabowymi, kukurydzą, serem, ogórkiem i pomidorkami.
Jeśli do tej sałatki nie pasują Ci pomidorki, możesz je pominąć i dodać np ugotowane i pokrojone w kostkę jajka. Ja następnym razem tak właśnie zrobię.
- 1 szkl. ryżu basmati
- 200-250 g paluszków krabowych
- 1 mini puszka kukurydzy
- 2 ogórki konserwowe/kiszone
- kilka pomidorków koktajlowych
- około 100 g żółtego sera
- opcjonalnie – 2-3 jajka ugotowane na twardo
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka ketchupu, u mnie pikantny
- zioła prowansalskie z młynka
- sól, pieprz
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Paluszki krabowe kroimy na plasterki.
Pomidorki kroimy na pół.
Ogórki kroimy w kostkę.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Majonez łączymy z ketchupem i ze śmietaną. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce.