Mus czekoladowy

Prawdziwa gratka dla miłośników czekolady – pyszny mus czekoladowy. Jest puszysty, delikatny, po prostu pyszny. Idealny na poobiedni deser.

Z podanych niżej składników otrzymamy 4 mniejsze lub 3 większe porcje.

Jajka warto sparzyć przed oddzieleniem białka od żółtka. W tym celu zanurzamy je na 10 sekund w szklance gorącej wody (polecam umieszczenie jajka na łyżce).

  • 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 250 ml śmietanki 30%/36%
  • szczypta soli

Masło oraz połamaną na kawałki czekoladę wkładamy do miski, którą następnie umieszczamy na garnku z niewielką ilością wrzącej wody (garnek z wodą zdejmujemy z palnika tuż po zagotowaniu; woda nie musi się gotować w trakcie roztapiania czekolady). Odstawiamy na około 2 minuty, po czym mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.


Żółtka ucieramy wraz z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę.

W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli.

W trzecim naczyniu ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę. Pod koniec dodajemy cukier wanilinowy.


Masę żółtkową łączymy z roztopioną, lekko wystudzoną czekoladą. Następnie łączymy całość z ubitą pianą z białek, na końcu dodajemy śmietanę, delikatnie mieszamy (część śmietany można odłożyć do dekoracji lub ubić na nowo dodatkową ilość, np 125 ml).

Powstały mus przekładamy do pucharków. Dowolnie dekorujemy, owocami lub czekoladową posypką.

Przed podaniem warto schłodzić deser w lodówce.

musczekoladowy1