Ciasto czekoladowe – bez pieczenia

Szybkie do zrobienia ciasto bez pieczenia. Mocno czekoladowe. Dosyć słodkie.

Do jego przygotowania wykorzystujemy aż 350 g czekolady 😉 Służy ona jednak nie tylko do nadania słodyczy, ale też zapewnia odpowiednią konsystencję, więc jeśli chcecie z części zrezygnować lepiej podmienić mleczną na gorzką czy deserową 😉 Poza tym ja zrobiłam podczas przygotowywania ciasta jeden zasadniczy błąd – do masy dodatkowo dodałam jeszcze odrobinę erytrytolu, co okazało się zupełnie niepotrzebnym zabiegiem 😉

Ciasto ma konsystencję musu, dlatego należy przechowywać je w lodówce. Raczej nie nadaje się na upały 😉

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 50 g mleka
  • 80-90 g masła
  • 30 g erytrytolu
  • 100 g czekolady (mlecznej lub deserowej)

Krem:

  • 300 g śmietanki 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 150 g czekolady (u mnie 100 g mlecznej 50 g deserowej)

Ganasz czekoladowy:

  • 70 g śmietanki 30%
  • 100 g mlecznej czekolady

Spód:

W rondelku podgrzewamy mleko, cukier/erytrytol oraz masło. Gdy wszystko się połączy, zdejmujemy garnek z palnika i do ciepłych składników wrzucamy pokrojoną czekoladę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Jeżeli chcesz, możesz też dodać łyżkę kakao.

Herbatniki miksujemy w rozdrabniaczu na piach. Zalewamy je przygotowaną mieszanką czekoladową, dokładnie mieszamy.

Blaszkę 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na dnie masę ciasteczkową, dokładnie dociskamy łyżką. Odstawiamy do lodówki.

Masa:

W rondelku podgrzewamy 100 g śmietanki. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika i dodajemy do niej pokrojoną czekoladę, mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia.

W misie miksera umieszczamy mascarpone oraz pozostałą śmietankę (200g), krótko miksujemy, tylko do połączenia. Dodajemy schłodzoną, gęstą masę czekoladową, ponownie miksujemy do połączenia i uzyskania gęstej masy (nie za długo, aby mascarpone się nie rozrzedziło). Wykładamy na ciasteczkowy spód.

Ganache:

Śmietankę podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika i łączymy z pokrojoną czekoladą (powinna powstać gładka, czekoladowa masa). Odstawiamy do stężenia. Następnie wylewamy masę na wierzch ciasta.

Wstawiamy do lodówki.