Ciasto kakaowo-waniliowe – bez pieczenia

Szybkie i proste ciasto bez pieczenia? Szukałam takiego i skusiłam się na przepis od Kuchcik gotuje. Oczywiście namotałam coś w sposobie składania i u mnie wyszło biało-brązowe ciasto, a nie przekładane, ale co tam;) Przepis faktycznie dosyć szybki. Z całym ciastem uwinęłam się w 30 minut – i to łącznie z myciem:) natomiast co do smaku, to muszę powiedzieć, że ciasto jest fajne, ale dość mocno śmietanowe, więc nie da się go dużo zjeść. Mnie taki jeden mały kawałeczek nasycił na bardzo długo.

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki 30%
  • około 100-150 g herbatników maślanych*
  • około 200 g herbatników kakaowych*
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka rumu lub spirytusu
  • 50 g płatków migdałowych

Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz mascarpone. Miksujemy aż do otrzymania gęstego kremu. Powstałą masę dzielimy na połowę: do jednej dodajemy ziarenka z laski wanilii, mieszamy. Do drugiej dodajemy kakao oraz rum lub spirytus, krótko miksujemy.

Blaszkę (20x20cm) wykładamy papierem do pieczenia.

Rozkładamy następująco:

Wariant I: herbatniki kakaowe – połowa masy kakaowej – herbatniki kakaowe – połowa masy waniliowej – herbatniki jasne – połowa masy kakaowej – herbatniki jasne – połowa masy waniliowej – pokruszone z płatkami migdałowymi herbatniki jasne

Wariant II: herbatniki kakaowe – połowa masy kakaowej – herbatniki kakaowe – reszta masy kakaowej – herbatniki kakaowe – połowa masy waniliowej – herbatniki jasne – reszta masy waniliowej – pokruszone z płatkami migdałowymi herbatniki jasne

Ja, jak widać, wykonałam wariant II;)

Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Uwagi: Żeby wydobyć ziarenka z laski wanilii należy delikatnie naciąć ją wzdłuż jednego boku i za pomocą tępej strony noża wybrać nasionka.

*Ilość kakaowych i maślanych herbatników należy dostosować do wariantu (sposobu składania ciasta), który wybierzecie. W wariancie I więcej zużyjemy herbatników maślanych, a w wariancie II kakaowych.

Źródło