Ciasto kakaowo-waniliowe – bez pieczenia
Szybkie i proste ciasto bez pieczenia? Szukałam takiego i skusiłam się na przepis od Kuchcik gotuje. Oczywiście namotałam coś w sposobie składania i u mnie wyszło biało-brązowe ciasto, a nie przekładane, ale co tam;) Przepis faktycznie dosyć szybki. Z całym ciastem uwinęłam się w 30 minut – i to łącznie z myciem:) natomiast co do smaku, to muszę powiedzieć, że ciasto jest fajne, ale dość mocno śmietanowe, więc nie da się go dużo zjeść. Mnie taki jeden mały kawałeczek nasycił na bardzo długo.
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki 30%
- około 100-150 g herbatników maślanych*
- około 200 g herbatników kakaowych*
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka rumu lub spirytusu
- 50 g płatków migdałowych
Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz mascarpone. Miksujemy aż do otrzymania gęstego kremu. Powstałą masę dzielimy na połowę: do jednej dodajemy ziarenka z laski wanilii, mieszamy. Do drugiej dodajemy kakao oraz rum lub spirytus, krótko miksujemy.
Blaszkę (20x20cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Rozkładamy następująco:
Wariant I: herbatniki kakaowe – połowa masy kakaowej – herbatniki kakaowe – połowa masy waniliowej – herbatniki jasne – połowa masy kakaowej – herbatniki jasne – połowa masy waniliowej – pokruszone z płatkami migdałowymi herbatniki jasne
Wariant II: herbatniki kakaowe – połowa masy kakaowej – herbatniki kakaowe – reszta masy kakaowej – herbatniki kakaowe – połowa masy waniliowej – herbatniki jasne – reszta masy waniliowej – pokruszone z płatkami migdałowymi herbatniki jasne
Ja, jak widać, wykonałam wariant II;)
Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Uwagi: Żeby wydobyć ziarenka z laski wanilii należy delikatnie naciąć ją wzdłuż jednego boku i za pomocą tępej strony noża wybrać nasionka.
*Ilość kakaowych i maślanych herbatników należy dostosować do wariantu (sposobu składania ciasta), który wybierzecie. W wariancie I więcej zużyjemy herbatników maślanych, a w wariancie II kakaowych.
Kolejność warstw nie ma znaczenia. Wygląda na wyjątkowo smaczne. Bardzo lubię takie śmietankowe ciasta:)
Dziękuję:)
Pysznie to wygląda, jutro będę musiał zrobić cheat day.
Dzięki:) A określenie… podkradam i wykorzystam;)
Wygląda świetnie 🙂 Już Ci chyba to pisałam ale na prawde masz rękę do wypieków 😉 Załóż cukiernię;)
Dziękuję:) Jakie to miłe:) Od mojego Taty też często to słyszę;);)
Coś jest na rzeczy 🙂
Nie powiem, że nie byłoby fajnie, ale… co zrobione domowo, to domowo;) i nawet krzywo ukrojony kawałek można „wybaczyć”;)
Kto by tam patrzył czy jest krzywo ukrojony 😛
Ja patrzę;) oczywiście u siebie;)
a u Ciebie jak zawsze pyszności.. wygląda cudownie! 🙂
Dziękuję za tak przemiłe słowa:)
Mocno smietanowe? Brzmi pysznie. Pieknie wyszlo 🙂
Dla niektórych będzie to wada, dla innych zaleta – jak ze wszystkim innym zresztą:)