Ciasto makowe z kremem chałwowym
Zapraszam Was dziś na przepyszne ciasto makowe z kremem chałwowym, które skradnie Wasze serca. Tak było w naszym przypadku i liczę, że nie inaczej będzie z Wami 🙂
Ciasto makowe z kremem chałwowym to pyszne ciasto na wyjątkowe okazje. Spód makowy jest mięciutki i wilgotny. Na nim znajduje się cienka warstwa dżemu z czarnej porzeczki i duża porcja budyniowego kremu chałwowego. Krem jest przepyszny! Wierzch to warstwa herbatników z polewą czekoladową.
Ciasto jest słodkie, ale jest to taka przyjemna słodycz. Jestem pewna, że będzie Wam to ciasto smakowało.
Polecam na Święta i inne okazje.

Ciasto z makiem:
- 6 białek
- szczypta soli
- 1 szkl. drobnego cukru
- 60 g suchego maku (u mnie częściowo mielony, a częściowo nie)
- 65 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g roztopionego masła
Krem budyniowo-chałwowy:
- 3 i 1/2 szkl. mleka (szklanka = 250 ml)
- 6 żółtek
- 4 lekko kopiaste łyżki cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 200 g chałwy waniliowej (dobrej jakości; u mnie koska)
- 200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 1 op. herbatników maślanych
- dżem z czarnej porzeczki (kilka łyżek)
- 200 g czekolady
- 2-3 łyżki kremówki
- kawałek chałwy do dekoracji i/lub płatki migdałowe – opcjonalnie
Ciasto makowe z kremem chałwowym – wykonanie:
Ciasto z makiem:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na wysokich obrotach. Stopniowo dodajemy po łyżce cukru (najlepiej dodawać go co około 40-45 sekund, by zdążył się w białkach rozpuścić). Mak łączymy w misce z obiema mąkami oraz proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dodajemy do masy razem z roztopionym i przestudzonym masłem i całość delikatnie mieszamy szpatułką.
Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Studzimy.
Przestudzone ciasto smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.
Krem budyniowo-chałwowy:
Żółtka przekładamy do dużego garnuszka (najlepiej litrowy lub większy), wlewamy 1 szklankę mleka oraz dodajemy obie mąki. Mieszamy rózgą do połączenia.
Pozostałe mleko wlewamy do dużego garnka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną mieszankę i cały czas mieszając (najlepiej drewnianą pałką), gotujemy aż do zgęstnienia (ja gotuję 1-2 minutki dłużej, by pozbyć się „smaku” mąki). Studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy pokruszoną chałwę oraz po 1 łyżce zimnego budyniu. Miksujemy do połączenia.
Gotowy krem rozprowadzamy na cieście, wyrównujemy. Na wierzchu układamy herbatniki.
Polewa:
Czekoladę z dodatkiem śmietanki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wylewamy na herbatniki, wyrównujemy. Wierzch można posypać pokruszoną chałwą.



















