Tarta rabarbarowa z bezą

Dziś zapraszam na tartę:)  Na pysznym, kruchym spodzie, z masą budyniową z rabarbarem oraz słodką bezą. Korzystajmy z sezonu na rabarbar, póki trwa:)

Spód:

  • 200 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

Masa:

  • 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
  • 300 ml mleka
  • około 500 g rabarbaru
  • 80 g cukru

Beza:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru

Do miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy startą na tarce (lub posiekaną na mniejsze kawałki) zimną margarynę, zagniatamy chwilę. Na sam koniec dodajemy żółtka – wyrabiamy aż do otrzymania ciasta o gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto owijamy folią lub przekładamy do woreczka i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.

W międzyczasie oczyszczony rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy wszystkie kawałki do miski i zasypujemy cukrem. Odkładamy na około pół godziny.

Formę na tartę (o śr. około 24 cm) smarujemy lekko masłem lub margaryną. Schłodzonym ciastem wykładamy dno i boki formy. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Odkładamy w chłodne miejsce na czas przygotowania budyniu.

Szklankę mleka przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy. Wlewamy na gotujące się mleko i stale mieszając, gotujemy jeszcze około 2 minuty. Rabarbar osączamy z wody, która zebrała się na dnie naczynia, następnie łączymy go z budyniem, mieszamy. Całość przekładamy na schłodzone ciasto.

Ciasto z budyniem i rabarbarem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i wstępnie podpiekamy całość przez około 20-25 minut.

Pod koniec czasu pieczenia rozpoczynamy przygotowanie bezy. Białka razem ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier puder. Powstałą lśniącą bezę wykładamy na podpieczoną tartę. Temperaturę grzania obniżamy do 160 stopni i pieczemy całość jeszcze około 25 minut.

Źródło