Sałatka z grzankami i awokado
Prosta, a jaka pyszna sałatka. Do jej przygotowania wystarczy sałata, awokado, czerwona cebula oraz grzanki przygotowane z ciabatty. Największym zaskoczeniem w tym połączeniu może być sos przygotowany z pasty tahini. Spróbujcie i dajcie znać co sądzicie o takiej sałatce 🙂
Ps. Jeśli nie masz pasty sezamowej, a nie chcesz kupować jej specjalnie do tej sałatki, albo po prostu jej nie lubisz, zrób ją z innym sosem. Sprawdzi się miodowo-musztardwoy, czy taki na bazie oliwy i odrobiny octu winnego. Myślę, że sos jak z sałatki Cesar też mógłby tutaj pasować.
Grzanki:
- 2 ciabatty
- oliwa z oliwek
- granulowany czosnek
- zioła prowansalskie
Sałatka:
- sałata rzymska (może być też lodowa lub kapusta pekińska)
- 2 awokado hass
- czerwona cebula
Sos tahini:
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini (uwaga! ta przygotowana z niełuskanych ziaren sezamu może mieć nieco gorzki smak)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta wędzonej papryki
- sól do smaku
- przegotowana, letnia woda – kilka łyżek
Ciabattę kroimy na plasterki, a następnie w kostkę. Skrapiamy dość obficie oliwą z oliwek, posypujemy granulowanym czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi (jeśli chcesz możesz też oprószyć solą i pieprzem). Mieszamy. Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika. Zapiekamy przez kilka minut, do lekkiego zezłocenia, w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni (należy pilnować, by grzanki się nie spaliły, bo będą gorzkie).
W kubeczku umieszczamy pastę tahini (wcześniej warto ją dokładnie przemieszać w słoiczku, by olej sezamowy dokładnie wymieszał się z sezamową miazgą), dodajemy słodzidło, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy (na tym etapie sos może wyglądać jakby był zwarzony). Dodajemy tyle wody, by uzyskać gładką konsystencję sosu (najlepiej dodawać po 1 łyżce – u mnie około 4-5). Doprawiamy solą oraz szczyptą papryki.
Sałatę siekamy.
Awokado kroimy na plasterki.
Czerwoną cebulę kroimy w cienkie piórka (jeśli chcesz, możesz ją dodatkowo zamarynować na szybko, zasypując najpierw 1 łyżką cukru pudru lub miałkiego erytrytolu, a po kilku minutach zalewając 1-2 łyżkami octu winnego lub jabłkowego).
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Tuż przed podaniem polewamy sosem tahini (lub innym sosem, jeśli masz ochotę).