Kotlety mielone z porem i boczkiem
Kotlety mielone można na tyle sposobów urozmaicać, na ile tylko starczy nam pomysłów na dodatki. A każdy z takich dodatków, to nieco inny smak całości. Zapraszam dziś na mielone z porem oraz boczkiem.
- 500 g mielonej łopatki
- 2 pory
- 100 g boczku w cienkich plastrach
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
- sól, pieprz
Oczyszczone pory kroimy na półplasterki.
W rondelku lub na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i przesmażamy pory, aż do ich zeszklenia. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Odkładamy do przestudzenia.
Boczek kroimy na mniejsze paseczki. Rumienimy na rozgrzanej, suchej patelni, po czym przekładamy do miski z porami.
Bułkę zalewamy niewielką ilością wody lub mleka. Odstawiamy do namoczenia. Następnie odciskamy i łączymy z mielonym mięsem. Do mięsa dodajemy również jajko oraz mieloną paprykę, przyprawę do mielonego i pory z boczkiem. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy.
Z masy formujemy niewielkie kotlety. Smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Bardzo apetyczne kotlety, z takimi dodatkami jeszcze nie jadłam 🙂
Kotleciki wyglądają bardzo smakowicie, a por na pewno dodał im jeszcze więcej smaku 🙂
Kotlety z dodatkiem pora na pewno są bardzo smaczne 🙂 Muszę koniecznie wypróbować.
Z jednej strony klasyka a z drugiej z tej klasyki można zrobić coś nieklasycznego 😉
Zazwyczaj do mielonego dodaję…musztardy. Z boczkiem jeszcze nie próbowałam:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
A boczek surowy, czy parzony ?
Może być i taki i taki. Ja daję surowy.