Pyszne wafle w 3 smakach

Wafle i trufle to zdecydowanie moje ulubione domowe małe słodkości. Do listy najpyszniejszych domowych wafli z całym przekonaniem dopisuję również i te. Idealnie przeplatają się w nich trzy smaki: mleczny, czekoladowy i orzechowy. Są wspaniałe, idealnie słodkie i dość syte. Ten ostatni punt sprawia, że są również bardzo podzielne. Polecam:)

  • 5 suchych wafli
  • 1 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 400 g masła
  • 4 szkl. mleka w proszku, pełnego
  • 100 g czekolady deserowej lub mlecznej
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g mielonych orzechów

Masło roztapiamy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz mleko. Zwiększamy nieco moc panika i doprowadzamy całość do wrzenia. Zdejmujemy z palnika od razu po zagotowaniu. Odkładamy do całkowitego przestudzenia.

Do zimnej masy przesiewamy mleko w proszku, dokładnie mieszamy. Dodajemy pokruszony na drobno jeden wafel/andrut.

Masę rozkładamy po równo do 3 miseczek. Jedną z nich mieszamy z orzechami. Do drugiej dodajemy kakao i startą na wiórki czekoladę. Trzecią pozostawiamy bez zmian.

Na tacce lub dużej desce rozkładamy arkusz papieru do pieczenia. Kładziemy jeden wafel i rozprowadzamy na nim masę białą. Przykrywamy drugim waflem. Następnie wykładamy masę czekoladową i przykrywamy kolejnym waflem. Rozprowadzamy masę orzechową, wyrównujemy i kładziemy na niej ostatni, czwarty wafel.

Całość przykrywamy kolejnym arkuszem papieru do pieczenia i obciążamy solidną deską do krojenia. Odkładamy w chłodne miejsce na co najmniej kilka godzin. Kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki. Przechowujemy w lodówce.

Źródło