Pyszne wafle w 3 smakach
Wafle i trufle to zdecydowanie moje ulubione domowe małe słodkości. Do listy najpyszniejszych domowych wafli z całym przekonaniem dopisuję również i te. Idealnie przeplatają się w nich trzy smaki: mleczny, czekoladowy i orzechowy. Są wspaniałe, idealnie słodkie i dość syte. Ten ostatni punt sprawia, że są również bardzo podzielne. Polecam:)
- 5 suchych wafli
- 1 szkl. mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 400 g masła
- 4 szkl. mleka w proszku, pełnego
- 100 g czekolady deserowej lub mlecznej
- 2 łyżki kakao
- 100 g mielonych orzechów
Masło roztapiamy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz mleko. Zwiększamy nieco moc panika i doprowadzamy całość do wrzenia. Zdejmujemy z palnika od razu po zagotowaniu. Odkładamy do całkowitego przestudzenia.
Do zimnej masy przesiewamy mleko w proszku, dokładnie mieszamy. Dodajemy pokruszony na drobno jeden wafel/andrut.
Masę rozkładamy po równo do 3 miseczek. Jedną z nich mieszamy z orzechami. Do drugiej dodajemy kakao i startą na wiórki czekoladę. Trzecią pozostawiamy bez zmian.
Na tacce lub dużej desce rozkładamy arkusz papieru do pieczenia. Kładziemy jeden wafel i rozprowadzamy na nim masę białą. Przykrywamy drugim waflem. Następnie wykładamy masę czekoladową i przykrywamy kolejnym waflem. Rozprowadzamy masę orzechową, wyrównujemy i kładziemy na niej ostatni, czwarty wafel.
Całość przykrywamy kolejnym arkuszem papieru do pieczenia i obciążamy solidną deską do krojenia. Odkładamy w chłodne miejsce na co najmniej kilka godzin. Kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki. Przechowujemy w lodówce.
O fajne nigdy takich 3 smakowych nie jadłam, to jest mój plan na sobotę
To będzie pyszna sobota 🙂
Samym wzrokiem się najadam. Uwielbiam takie słodkie przekąski
Bardzo mi miło 🙂 Te wafelki są rewelacyjne 🙂
Super przepis, moje dzieci uwielbiają ciastka a to jest idealnie rozwiązanie :))
Dzieci będą z takich wafli zachwycone 🙂
Czy mleko granulowane będzie ok?
Nie, chodzi o mleko w proszku pełne.
Orzechy laskowe czy obojętnie jakie?
Mogą być włoskie, mogą być laskowe. Ja często używam laskowych.
Super, dziękuję. Spróbuję zrobić. U mnie w rodzinie teściowa robi wafle z wiśnią, którymi wszyscy się zachwycają może te również znajdą zwolenników 😀
Trzymam kciuki aby tak właśnie było 🙂
PS. Wafle z wiśnią brzmią bardzo ciekawie 🙂
ratunku masa się zwarzyła
Nie pamiętam już konsystencji tej masy, ani nigdy mi się ona nie zwarzyła, więc szczerze mówiąc nie wiem co poradzić.
Niekiedy masa maślana (jak np w przypadku ciasta z kawowymi biszkoptami), po dodaniu mleka w proszku, może wyglądać na lekko zwarzoną, ale po dalszym mieszaniu nabiera właściwej konsystencji. Może tutaj też wystarczy dodać do końca mleko i wymieszać dokładnie?
smaczne i szybko się robi, zamiast orzechów to dodałam masło orzechowe 😉
Oooo, jak ciekawie z tym masłem orzechowym 🙂