Tarta z cukinią i wędzonym łososiem

Jak tylko natknęłam się na ten przepis, wiedziałam, że zrobię go bez żadnych poprawek czy zmian. Wszystko wydawało mi się w tej tarcie idealne i takie faktycznie było. Do tej pory jadłam kilka tart wytrawnych, ale ta to mój zdecydowany nr 1 jak na chwilę obecną. Pyszna:)

Spód:

  • 200 g mąki
  • 115 g masła
  • 4 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 nieduża cukinia
  • 125 g wędzonego na gorąco łososia
  • 3 duże jajka
  • 200 ml śmietany 36%
  • pęczek szczypiorku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • ok. 75 g sera cheddar
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • pieprz

Mąkę razem z dość dużą szczyptą soli przesiewamy do miski. Dodajemy starte na tarce masło i zagniatamy. Na koniec dodajemy 4 łyżki bardzo zimnej wody, wyrabiamy raz jeszcze. Przygotowanym ciastem wylepiamy dno i boki formy na tartę (śr. 23cm) i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, przesypujemy fasolę lub groch i tak obciążoną tartę podpiekamy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie papier z fasolą zdejmujemy, a ciasto dopiekamy dodatkowe 5 minut.

Umytą cukinię (wraz ze skórką) kroimy na cienkie wstążki (najlepiej posłużyć się obieraczką do warzyw). Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami prowansalskimi. Mieszamy. Wstawiamy na około 5 minut do piekarnika, aż cukinia nieco zmięknie.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę. Całość roztrzepujemy widelcem lub rózgą kuchenną. Dodajemy podzielonego na kawałki łososia, podpieczoną cukinię, posiekany szczypiorek oraz pietruszkę i starty na tarce cheddar. Doprawiamy pieprzem (solić nie trzeba, zarówno łosoś jak i cheddar są słone), mieszamy i przelewamy na podpieczony spód.

Tartę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 30-35 minut.

Źródło