Tarta z cukinią i wędzonym łososiem
Jak tylko natknęłam się na ten przepis, wiedziałam, że zrobię go bez żadnych poprawek czy zmian. Wszystko wydawało mi się w tej tarcie idealne i takie faktycznie było. Do tej pory jadłam kilka tart wytrawnych, ale ta to mój zdecydowany nr 1 jak na chwilę obecną. Pyszna:)
Spód:
- 200 g mąki
- 115 g masła
- 4 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 nieduża cukinia
- 125 g wędzonego na gorąco łososia
- 3 duże jajka
- 200 ml śmietany 36%
- pęczek szczypiorku
- pół pęczka natki pietruszki
- ok. 75 g sera cheddar
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie
- pieprz
Mąkę razem z dość dużą szczyptą soli przesiewamy do miski. Dodajemy starte na tarce masło i zagniatamy. Na koniec dodajemy 4 łyżki bardzo zimnej wody, wyrabiamy raz jeszcze. Przygotowanym ciastem wylepiamy dno i boki formy na tartę (śr. 23cm) i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, przesypujemy fasolę lub groch i tak obciążoną tartę podpiekamy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie papier z fasolą zdejmujemy, a ciasto dopiekamy dodatkowe 5 minut.
Umytą cukinię (wraz ze skórką) kroimy na cienkie wstążki (najlepiej posłużyć się obieraczką do warzyw). Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami prowansalskimi. Mieszamy. Wstawiamy na około 5 minut do piekarnika, aż cukinia nieco zmięknie.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę. Całość roztrzepujemy widelcem lub rózgą kuchenną. Dodajemy podzielonego na kawałki łososia, podpieczoną cukinię, posiekany szczypiorek oraz pietruszkę i starty na tarce cheddar. Doprawiamy pieprzem (solić nie trzeba, zarówno łosoś jak i cheddar są słone), mieszamy i przelewamy na podpieczony spód.
Tartę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 30-35 minut.
Dawno nie jadłam tarty….w moim przypadku trochę jest przy tym roboty (ścierać, kroić, siekać) ale jakoś nabrałam ochotę na kawałek 😉 Jestem ciekawa, czy Twoją dałoby się zweganizować 😉
Myślę, że coś byś wymyśliła:)
Być może a może nie 😉
Bardzo lubię wszelkie tarty, z łososiem i cukinią to świetny pomysł 🙂
Jestem przekonana, że zjadła bym ją całą. Bardzo lubię te smaki 🙂
Bardzo dziękuję za przepis, bo z chęcią go wypróbuje 🙂
Super! Smacznego:)
Wygląda bardzo apetycznie. Lubię tarty wytrawne, tylko nie po drodze mi z wędzonymi rybami. Jedynie pasuje mi łosoś wędzony na zimno:)
Bo od każdej „reguły” jest wyjątek:)
Mniam, aż ślinka cieknie na sam widok 🙂
Robilam dwa razy, uwielbiam 🙂 dziekuje za przepis!
A ja bardzo dziękuję za komentarz 🙂
Super! Właśnie zrobiłam. Miałam iść na łatwiznę i kupić gotowe ciasto, szczególnie, że jakoś nie po drodze mi z ciastem kruchym, ale po zobaczeniu składu gotowca zmieniłam zdanie. A spód z tego przepisu był bardzo łatwy do zrobienia! Bardzo dziękuję za przepis, przeprosiłam się z ciastem kruchym dzięki niemu ?
Natalio, nawet nie wiesz jaką radość mi sprawiłaś 😀 Bardzo mnie cieszą takie komentarze i dziękuję Ci, że zechciałaś się podzielić swoją opinią.
Super, że jednak zdecydowałaś się spróbować ciasto kruche przygotować w domu. Czasami potrzeba odpowiedniego przepisu lub… odpowiedniego czasu, by coś co kiedyś nie wychodziło, wyszło. Ty przeprosiłaś się z ciastem kruchym, ja się polubiłam z ciastem drożdżowym, którego kiedyś też nie potrafiłam dobrze przygotować:D
Pozdrawiam ciepło! I jeszcze raz muszę napisać – bardzo się cieszę, że smakowało 😀
Z czym najlepiej podawać ta tartę- może jakiś sos,typu czosnkowy?
U mnie bez dodatków, ale sos czosnkowy to fajny pomysł, jeśli się go lubi 😉