Zupa porowo-serowa z mięsem mielonym
Zupa serowo-porowa z mięsem mielonym i ziemniakami to propozycja na fajny i rozgrzewający obiad. Dodatek ziemniaków w zupie oraz mielonego mięsa sprawiają, że zupa jest sycąca i taka dość „konkretna”. Podając na obiad taką zupę, nie trzeba już szykować drugiego dania 😉
Zupa porowo-serowa z mięsem mielonym to zdecydowanie „nasze smaki”. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje.
- 400-500 g mielonego mięsa drobiowego (z indyka lub z nóg kurczaka)
- 2 pory
- 1 cebula
- 2-3 średniej wielkości ziemniaki
- 1,5-2 l bulionu warzywnego
- 1 listek laurowy
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- 50-100 g serka topionego śmietankowego
- kilka łyżek śmietanki 30%
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili również mięso mielone. Gdy mięso zacznie tracić różowy kolor, oprószamy je szczyptą mielonej papryki, szczyptą imbiru oraz solą i pieprzem. Smażymy aż do lekkiego zarumienienia. Odstawiamy.
Pora kroimy na półplasterki, obsmażamy na malutkim ogniu, na niewielkiej ilości oliwy, do zeszklenia (uwaga, by por się nie przypalił; ja zwykle smażę „na 3” przy 9 stopniowej skali palnika). Następnie wlewamy bulion, dodajemy ziarenka pieprzu oraz listek laurowy i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Gotujemy przez około 20-25 minut (lub krócej/dłużej; do miękkości ziemniaków). Pod koniec dodajemy usmażone mięso.
Pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony mieszamy ze śmietanką i chochelką zupy. Gdy się połączą dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, szczyptą ostrej papryki oraz solą i pieprzem. Podgrzewamy jeszcze 2-3 minutki.
Podajemy posypane posiekaną natką.